Φαγητό

Ψωμί του τοστ

Το My-City.gr σας παρουσιάζει πως να φτιάξετε το δικό σας Ψωμί του τοστ

Υλικά

  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή 1 κύβο φρ. μαγιά)
  • 1/3 φλ. νερό
  • 2 κ.σ. κοφτές ζάχαρη
  • 2 κ.σ. μαλακό βούτυρο
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 5 φλ. αλεύρι για όλες χρήσεις
  • 1⅓ φλ. χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το υγιεινό, αφράτο και φουσκωτό σπιτικό ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά, πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά.Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιά ξερή η φρέσκια και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το 1/3 φλ. νερό.Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 5 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια της μαγιάς δείγμα ότι ξύπνησε και είναι ενεργή.

Κρατάμε χωριστά το 1 φλ. αλεύρι στην άκρη, το όποιο θα προσθέσουμε στο τέλος της ζύμης.Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φλ αλεύρι, το αλάτι κι ανακατεύουμε.Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το χλιαρό νερό και το μαλακό βούτυρο.Με τον γάντζο ζυμώματος ζυμώνουμε για 2 λεπτά στην αργή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα και ζυμώνουμε για 6 με 7 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ζύμη.Λίγο λίγο, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το ένα φλιτζάνι αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή.Μην το βάλετε όλο με μιας γιατί ίσως η ζύμη να μην το χρειάζεται όλο.Η ζύμη για το ψωμί του τοστ πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη κι ελαστική χωρίς να κολλάει στα χέρια

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη και έχει μαζευτεί όλη σε μια εύπλαστη μπάλα ζύμης γύρω από τον γάντζο σταματάμε το μίξερ.Μαζεύουμε τη ζύμη με τα χέρια και την τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ, μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω.

Την σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε θερμοκρασία δωματίου 23 με 25°C για περίπου 1 ώρα 30 λεπτά.Αφού φουσκώσει η ζύμη είναι ώρα για το ξεφούσκωμα της.

Την βγάζουμε πάνω στον πάγκο και την πιέζουμε με τα χέρια ώστε να απεγκλωβίσουμε τυχόν φυσαλίδες αέρα που δημιουργήθηκαν με το φούσκωμα της.Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμα 23 εκ. μακρόστενη και βαθιά, για ψωμί του τοστ.Τη λαδώνουμε ελαφρά.Πλάθουμε τη ζύμη σε φρατζόλα.

Με τις ενώσεις από κάτω, τοποθετούμε το ψωμί του τοστ στη λαδωμένη φόρμα.Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε στο σβηστό φούρνο μακριά από αέρα.Κλείνουμε την πόρτα του φούρνου κι αφήνουμε το ψωμί του τοστ να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45 λεπτά.Θα ψήσουμε το ψωμί του τοστ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C,  στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου.

Αλείφουμε το ψωμί του τοστ με το λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο.Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.Στα μισά του ψησίματος γυρίζουμε τη φόρμα στο φούρνο ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα ολόγυρα.

Μόλις ψηθεί το βγάζουμε στον πάγκο και αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά χωρίς να το πειράξουμε.Μετά, με προσοχή το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να σταθεί πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει τελείως.Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να βάλετε το ψωμί του τοστ στην κατάψυξη, αφού το τυλίξετε σε σακούλα τροφίμων κι εφόσον έχει κρυώσει τελείως.

Μυστικά

Η συνταγή αυτή θα σας δώσει μια φρατζόλα ψωμί του τοστ χωρίς συντηρητικά, φουσκωτή και αφράτη.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, σε σκόνη ή φρέσκια μαγιά σε κύβο.

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά πριν ξεκινήσετε το ζύμωμα
  • Σιγουρευτείτε ότι το νερό δεν καίει και είναι απλώς χλιαρό.Μόνο έτσι θα φουσκώσει η ζύμη! Αν βάλετε καυτό νερό στη μαγιά θα κάψετε τους ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει ποτέ.
  • Μπορείτε αντί για νερό να βάλετε μισό νερό μισό γάλα χλιαρό.
  • Να έχετε υπομονή όταν φτιάχνετε ψωμί ώστε να ωριμάσει η ζύμη.Η βιασύνη δεν ωφελεί αν επιθυμείτε ψωμί αφράτο και φουσκωτό.Όλες οι ζύμες φουσκώνουν αρκεί να έχετε υπομονή.
  • Η ζύμη μπορεί να γίνει σήμερα κι αν δεν έχετε χρόνο θα την φυλάξετε στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα θα την φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου και θα αρχίσετε το φούσκωμα της.
  • Ψωμί του τοστ μπορείτε να κάνετε με ότι αλεύρι θέλετε αλλά πιο φουσκωτό και αφράτο θα γίνει με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • Από κει και πέρα κάθε άλλη πρόσμιξη σε άλευρα που θα κάνετε, θα δείτε ότι θα έχετε διαφορετικό αποτέλεσμα, φούσκωμα και υφή για κάθε είδος αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button