Γλυκό - Ρόφημα -Ποτό

Καρπουζένια

Το My-City.gr σας παρουσιάζει συνταγή για την καρπουζένια μια κυκλαδίτικη πίτα που συναντάμε στην Κίμωλο, στη Μήλο, στη Φολέγανδρο και στην Ίο!

Υλικά

  • 1 κιλό καρπούζι (καθαρό βάρος), κομμένο σε κύβους
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μέλι
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. αμύγδαλο, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ. γ. κανέλα
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • λίγο αλεύρι και βούτυρο για το σκεύος

Εκτέλεση

Αφήνουμε το καρπούζι σε ένα σουρωτήρι για αρκετές ώρες, έτσι ώστε να φύγει όλος του ο χυμός, πιέζοντας ελαφρώς κατά διαστήματα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σουσάμι. Προσθέτουμε το καρπούζι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ. και απλώνουμε το μείγμα του καρπουζιού σε πάχος 2 εκ. Πασπαλίζουμε ξανά με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, στον αέρα, για 45-60 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει και σταθεροποιηθεί.

Tip 1

Το μυστικό της επιτυχίας της καρπυζένιας βρίσκεται στην επιλογή ενός γλυκού και νόστιμου καρπουζιού, αλλά και στο ανακάτεμα του καρπουζιού με το χέρι και όχι με το μίξερ.

Tip 2

Υπάρχει ένα εύκολο τρικ για να βουτυρώνουμε και να αλευρώνουμε ένα σκεύος: βάζουμε 250 γρ. βούτυρο σε ένα μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 45 γρ. αλεύρι και ανακατεύουμε. Το μείγμα είναι έτοιμο για χρήση. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο και κάθε φορά που το χρειαζόμαστε, το βγάζουμε, το αφήνουμε να μαλακώσει και το χρησιμοποιούμε.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button