To My-City.gr προτείνει Κοτόπουλο με φινόκιo και ελιές

Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μερίδες
  •  4 μέτριες μαραθόριζες (φινόκιο), καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρές φέτες
  •  1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα σε μέτρια καρέ (με τους χυμούς τους)
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  •  1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  •  100 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  •  140 ml ελαιόλαδο
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  τα φύλλα από 1/2 μάτσο βασιλικό ή δυόσμο ή μαϊντανό
  •  αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο με φινόκιo και ελιές, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Το μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μέτριο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.

Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δόσεις, για περίπου 2 – 3 λεπτά, από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει και να κάνει μια τραγανή κρούστα, το βγάζουμε και αυτό με τρυπητή κουτάλα και το τακτοποιούμε στο ταψί πάνω στο φινόκιο.

Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει κάπως, προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε 1 – 2 φορές και «σβήνουμε» με το κρασί.

Μαγειρεύουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη δάφνη, τις ελιές, 200 ml ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει το μείγμα.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί, πάνω στο κοτόπουλο με το φινόκιο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά – 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και το φινόκιο και να μελώσει η σάλτσα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε και, αν έχουν εξατμιστεί τα υγρά, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό (περίπου 1/2 φλιτζ. τσαγιού) και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πηγή: gastronomos.gr

Please follow and like us: