Φαγητό

Ρύζι στο φούρνο «γεμιστό» με κιμά

To My-City.gr προτείνει Ρύζι στο φούρνο «γεμιστό» με κιμά

Υλικά

  • 300 γρ. ρύζι parboiled
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 αυγά, (για το ρύζι)
  • 1 αυγό + 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες (για την επιφάνεια)

Υλικά (για τον κιμά)

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από σπάλα ή ελιά)
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ελάχιστο κύμινο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε το ρύζι σε μπόλικο αλατισμένο νερό για όση ώρα λένε οι οδηγίες της συσκευασίας, το στραγγίζουμε, το ξαναβάζουμε στην (άδεια πλέον) κατσαρόλα και, όπως είναι ακόμη ζεστό, το ανακατεύουμε απαλά με το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Κιμάς

 Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα καβουρδίζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά, χωρίς λάδι, για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει. Μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά και αρχίζει να «πιάνει», προσθέτουμε το λάδι, το κύμινο, το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι. Καβουρδίζουμε τον κιμά για 3 – 4 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους. Μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει χωρίς περιττά υγρά, για περίπου 15 λεπτά. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και αποσύρουμε. Χτυπάμε τα 2 αυγά με αλατοπίπερο και τα προσθέτουμε στο ρύζι που έχει εν τω μεταξύ κρυώσει. Ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε καλά ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε στον πάτο και όσο μπορούμε και στα τοιχώματα τα 2/3 από το μείγμα του ρυζιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα του κιμά και καλύπτουμε με το υπόλοιπο ρύζι, το οποίο στρώνουμε καλά με τη ράχη ενός κουταλιού. Χτυπάμε το τρίτο αυγό με το γάλα και περιχύνουμε με το μείγμα την επιφάνεια του φαγητού. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί και να τραβήξει τυχόν υγρά και το κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button