Το φινετσάτο Μιλάνο βρίσκεται στη βόρεια Ιταλία και είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πληθυσμό 1.383.000, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η πόλη αποτελεί οικονομικό και βιομηχανικό κόμβο της χώρας, αλλά παράλληλα κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της στη βιομηχανία της μόδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους νέους, καθότι σφύζει από ζωή. Ας δούμε όμως γιατί οι ταξιδιώτες το ξεχωρίζουν και δεν το χορταίνουν.

Αρχικά, βρίσκεται σε ιδανική γεωγραφική θέση, λόγω της οποίας συνδυάζει τις διακοπές τύπου city break με τις εκδρομές στην φύση, σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και όμορφα μέρη των Άλπεων. Έπειτα, προσφέρει απλόχερα τη νυχτερινή ζωή, την ιταλική κουζίνα, τα ατελείωτα μαγαζιά μόδας και φυσικά την εξαίσια αρχιτεκτονική των κτηρίων.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η περιοχή του Μιλάνου κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 400 π.Χ. από τους Κέλτες Ινσούβρους, ενώ το 222 μ.Χ. απέκτησε την ονομασία Μεδιόλανα – παραλλαγή της σημερινής ονομασίας -, όταν οι Ρωμαίοι την κατέκτησαν. Η σημασία και η αξία της ανέβηκε το 228 μ.Χ., όταν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ο οποίος επέλεξε τον Μαξιμιλιανό για να την αναλάβει, ενώ ο ίδιος κράτησε την ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Φυσικά ας μην ξεχνάμε και το περίφημο Διάταγμα των Μεδιολάνων όπου υπογράφηκε το 313 μ.Χ., φέρνοντας την ανεξιθρησκεία. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την ακμή των τεχνών και των επιστημών κατά την Αναγέννηση, μας οδηγούν στο σήμερα, με το Μιλάνο να θεωρείται μια από τις πιο γνωστές πόλεις του κόσμου.

Αξιοθέατα

  • Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου (γνωστό και ως Duomo)

Είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ιταλίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό σημείο ενδιαφέροντος. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1386, όταν ηγεμόνας του Μιλάνου ήταν ο Gian Galeazzo Visconti, ενώ ολοκληρώθηκε το 1965. Μάλιστα, η κατασκευή της περίφημης πρόσοψης του ναού οφείλεται στο Ναπολέων Βοναπάρτη, ο οποίος στέφθηκε βασιλιάς της Ιταλίας το 1805.

  • Teatro Alla Scala (στα ελληνικά γνωστή και ως Σκάλα του Μιλάνου)

Αποτελεί ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου και βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία Piazza della Scala. Η κατασκευή του αποφασίστηκε από την Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία της Αυστρίας και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1778, με σκοπό να αντικαταστήσει το παλιό θέατρο, στο οποίο στεγαζόταν η Όπερα του Μιλάνου και κάηκε τον Φεβρουάριο του 1776. Εκεί φιλοξενήθηκαν μεγάλοι καλλιτέχνες του θεάτρου και της όπερας, ιδιαίτερα από την περίοδο του μεσοπολέμου και μετά.

Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με την αρχική του ιδιότητα, δηλαδή με συναυλίες κλασσικής μουσικής, παραστάσεις όπερας, αλλά και θεάτρου, όμως από το 1991 έχει γίνει μια καινούργια προσθήκη. Ξεκίνησε η λειτουργία της Ακαδημίας της Σκάλας, μέσω της οποίας πολλοί επαγγελματίες του χώρου μπορούν να πιστοποιηθούν σε τέσσερα τμήματα, της μουσικής, του χορού, του θεατρικού εργαστηρίου και της καλλιτεχνικής διοίκησης.

  • Πινακοθήκη Brera

Όπως το Teatro Alla Scala, έτσι και η αρχοντική πινακοθήκη δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής της Αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας το 1776, στεγάζεται στο μέγαρο Brera και φιλοξενεί πίνακες και έργα τέχνης. Επιπλέον, λειτουργεί και ως εκπαιδευτικό ίδρυμα και μουσείο τέχνης.

  • Κάστρο των Σφόρτσα (Castello Sforzesco)

Το εμβληματικό κάστρο χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Δούκα του Μιλάνου Φραγκίσκο Σφόρτσα, προκειμένου να γίνει η κύρια κατοικία του. Αφού έγιναν πολλές επεκτάσεις και τροποποιήσεις από την αρχική του κατασκευή, σήμερα είναι ένα από τα must see αξιοθέατα του Μιλάνου. Στο άλλοτε συγκρότημα του οχυρού και του κάστρου, πλέον βρίσκονται μουσεία τέχνης και ιστορίας και ένα μεγάλο πάρκο αναψυχής, όπου οι επισκέπτες του απολαμβάνουν τη βόλτα τους και μπορούν να βγάλουν υπέροχες φωτογραφίες.

Διασκέδαση – Φαγητό – Ψώνια – Εκδρομές

Η περιοχή Navigli, με τα αμέτρητα μαγαζιά, σφύζει από ζωή. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό κομμάτι του Μιλάνου, σε απόσταση περίπου 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και χαρακτηρίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Τα βραδινά φώτα σε συνδυασμό με τα κανάλια νερού που την περιβάλουν παροτρύνουν τους επισκέπτες να βγάλουν τις πιο ατμοσφαιρικές φωτογραφίες της πόλης.

Επίσης, γύρω από την πλατεία Duomo μπορείτε να βρείτε πληθώρα εστιατορίων, με τα νοστιμότερα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Μερικά από τα σπουδαιότερα εστιατόρια που θα συναντήσετε εκεί είναι το Maio, το Temakinho και το Giacomo Arengario. Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε τον Cappuccino, τον Espresso ή το παγωτό σας – στα ιταλικά λέγεται gelato – σε ένα από τα πολλά καφέ της περιοχής, όπως το Giacomo Caffè, το Camparino in Galleria και το Caffè Cimmino.

Οι λάτρεις του ποδοσφαίρου οφείλουν να επισκεφθούν το ευρέως γνωστό γήπεδο της Fierra, το οποίο βρίσκεται μόλις 20 λεπτά από το κέντρο του Μιλάνο και είναι προσβάσιμο με το μετρό.

Όσο για τα ψώνια σας, μπορείτε να περάσετε από τους πολυσύχναστους δρόμους γύρω από την Piazza Duomo και θα βρείτε πλήθος καταστημάτων από πολλές αλυσίδες ρούχων, παπουτσιών, αξεσουάρ, δερμάτινα, κοσμήματα, τσάντες και makeup, για κάθε γούστο. Βέβαια θα εντοπίσετε πολλές αγορές και στις γύρω από το κέντρο περιοχές, όπως στη Via Monte Napoleone, τη Via Dante και τη Via Orefici. Ο λόγος που οι μεγάλοι και κεντρικοί δρόμοι του Μιλάνου κατακλύζονται από καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ είναι τα εργοστάσια παραγωγής ρούχων που εδρεύουν στην Περιφέρεια. Επίσης, μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στα εκπτωτικά χωριά – γνωστά και ως outlets – τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη, εάν την επισκεφθείτε σε περίοδο εκπτώσεων.

Επειδή το Μιλάνο περιτριγυρίζεται από αμέτρητα χωριά και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις λίμνες στα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία, θα μπορούσατε να συνδυάσετε την παραμονή σας στην πόλη με μια μονοήμερη εκδρομή με το τρένο. Μερικά από τα χωριά στα οποία αξίζει να πάτε είναι το Bergamo, το Monza, το Seregno, το Treviglio και το Como (που βρίσκεται στην ομώνυμη λίμνη). Οι αποστάσεις για να φτάσετε σε εκείνα τα χωριά κυμαίνονται από τα 40 λεπτά έως και τη 1 ώρα.

Βασισμένοι σε προσωπικές εμπειρίες, σας παροτρύνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τη λίμνη Como και πανέμορφο χωριό της. Εκεί θα θαυμάσετε για μια ακόμη φορά την αρχιτεκτονική και τους καθεδρικούς ναούς, σε συνδυασμό με τα όμορφα μαγαζάκια για καφέ, φαγητό, ποτό και gelato. Περνώντας τη μέρα σας, μπορείτε να κάνετε βαρκάδα στη λίμνη όπου στις όχθες της θα δείτε και πολυτελείς κατοικίες διάσημων, όπως του George Clooney.

Κλείνοντας την περιήγησή μας στην πανέμορφη πόλη της Βόρειας Ιταλίας, σας συμβουλεύουμε να μη διστάσετε, να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι εκεί και να προτιμήσετε να κλείσετε από νωρίς το ταξιδιωτικό σας πακέτο, προκειμένου να βρείτε τις οικονομικότερες τιμές. Εάν το τολμήσετε, σας ευχόμαστε να αποκτήσετε τις καλύτερες εμπειρίες και να επιστρέψετε με μεγαλύτερη επιθυμία για ταξίδια που θα  εξερευνήσετε τον κόσμο.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Kamper Tourism Services είναι πάντα δίπλα στον πελάτη, προσφέροντας εξαιρετικές τουριστικές υπηρεσίες για την ικανοποίησή σας. Ακολουθήστε μας στο Facebook (@Kamper Tourism Gr) για να μαθαίνετε πρώτοι τις καταπληκτικές προσφορές του πρακτορείου μας.

Ξενάγηση στο Μιλάνο από τη Μαρία Ταχτσή, του Ταξιδιωτικού Πρακτορείου Kamper Tourism Services

Please follow and like us: