Γλυκό - Ρόφημα -ΠοτόΧριστούγεννα

Ριγωτή τούρτα με σμέουρα

Το My-City.gr σας παρουσιάζει Ριγωτή τούρτα με σμέουρα

Υλικά (για το μπισκότο)

  • 5 τεμ. κρόκοι αυγών
  • 5 τεμ. ασπράδια αυγών
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. κόκκινη μαρμελάδα (φραμπουάζ ή φράουλα)

Υλικά (για την κρέμα)

  •  τεμ. κρόκοι αυγών
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 70 γρ. λικέρ μαστίχας
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνας (2 των 5 γρ. ή 4 των 2,5 γρ.)
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)

Γαρνίρισμα

  • Κόκκινη μαρμελάδα ή φρέσκα σμέουρα (φραμπουάζ)

Εκτέλεση

Μπισκότο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τους κρόκους με 100 γρ. από τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο μπολ και καθαρίζουμε τον κάδο και τα χτυπητήρια. Χτυπάμε εκεί τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μισή μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύουμε με μια ευλύγιστη σπάτουλα (μαρίζ) και προσθέτουμε το αλεύρι. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται με απαλές, κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα δύο λαμαρίνες και στρώνουμε σε αυτές το μείγμα πέρα ως πέρα, έτσι ώστε η διάστασή του να βγαίνει γύρω στα 30 x 40 εκ. και το πάχος του να είναι περίπου 1 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν και ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα.
Κόβουμε το κάθε μπισκότο κατά πλάτος (δηλαδή παράλληλα προς τις κοντές πλευρές του) σε 3 ίσα μέρη, έτσι ώστε να έχουμε 6 μπισκότα.

rigoti-tourta-ena
rigoti-tourta-dio

Τοποθετούμε τα μπισκότα το ένα πάνω στο άλλο απλώνοντας ενδιάμεσα λίγη μαρμελάδα σε πολύ λεπτή στρώση. Τελειώνουμε με μαρμελάδα. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα.

Κρέμα
Βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μεταλλικό μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Στερεώνουμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Συνεχίζουμε να χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε με το σύρμα, προσθέτοντας σταδιακά το λικέρ μαστίχας, μέχρι να δέσει και να κρυώσει.
Στο μεταξύ μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνα σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό. Μόλις μαλακώσουν, τα στύβουμε και τα διαλύουμε σε λίγο βραστό νερό (1 φλιτζανάκι του καφέ). Ρίχνουμε τις διαλυμένες ζελατίνες στο προηγούμενο μείγμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Τέλος, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά.

Συναρμολόγηση

rigoti-tourta-tria
rigoti-tourta-tesera
rigoti-tourta-pente
rigoti-tourta-exi

  
Βγάζουμε το «πακέτο» των μπισκότων από το ψυγείο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. (παράλληλα προς την κοντή πλευρά του γλυκού). Κάθε φέτα την ξαπλώνουμε πάνω στον πάγκο και κόβουμε τις άκρες της για να την ισιώσουμε. Έπειτα κόβουμε τη φέτα σε μικρότερα κομμάτια, ανά 5 εκ. Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 5 εκ. σε μια πιατέλα. Τοποθετούμε γύρω-γύρω στα τοιχώματά του όρθια τα κομμάτια που κόψαμε.

Κατόπιν καλύπτουμε και τον πυθμένα, βάζοντας τα κομμάτια ξαπλωτά το ένα δίπλα στο άλλο. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ξεφορμάρουμε τραβώντας το τσέρκι προς τα επάνω και γαρνίρουμε με μαρμελάδα ή κόκκινα φρούτα.

Πηγή: steliosparliaros.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button