ΠρόσωπαΥγεία - Ομορφιά - Παιδί

Παιδικό Άσθμα από την παιδίατρο Αικατερίνη Ρέρρα

Το My-City.gr σε συνεργασία με την παιδίατρο Αικατερίνη Ρέρρα σας παραθέτουν εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας 4/5 για το παιδικό άσθμα ότι πρέπει να γνωρίζετε!

Τι είναι το παιδικό άσθμα;

Το παιδικό άσθμα έχει γίνει πιο διαδεδομένο τις τελευταίες δεκαετίες. Περίπου 1 στα 10 παιδιά έχουν άσθμα. Είναι η συνηθέστερη χρόνια ασθένεια στην παιδική ηλικία.

Το άσθμα στην παιδική ηλικία και το άσθμα ενηλίκων μοιράζονται πολλές ομοιότητες.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή των βρόγχων,η οποία οδηγεί στην απόφραξή τους . Αυτό κάνει την αναπνοή πιο δύσκολη, επειδή υπάρχει λιγότερος χώρος για να ρέει και να εισέρχεται ο αέρας στους βρόγχους και η κατάσταση αυτή είναι αναστέψιμη είτε αυτόματα είτε με τη χορήγηση εισπενόμενων φαρμάκων (βρογχοδιασταλτικών ή κορτικοστεροειδών) .

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα του παιδικού άσθματος;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άσθματος στην παιδική ηλικία είναι ο βήχας, ο συριγμός ,η ταχύπνοια,η δύσπνοια και το σφίξιμο στο στήθος. Τα βρέφη μπορεί να έχουν χαλαρό βήχα ή να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες κρίσεις παραξυσμικού βήχα , βρογχιολίτιδας ή πνευμονίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και να παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις. Μεταξύ των επεισοδίων, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται καλά και να μην έχει δυσκολία στην αναπνοή. Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών μπορούν να εμφανίζουν συμπτώματα μόνο όταν είναι άρρωστα με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.

 Τι ενεργοποιεί το άσθμα της παιδικής ηλικίας;

Πολλά πράγματα στο περιβάλλον μπορούν να είναι αιτία για την εμφάνιση του άσθματος. Κάθε παιδί προκαλείται από διαφορετικό αίτιο. Τα πιο συνηθισμένα εκλυτικά αίτια είναι:

 • Ο καπνός τσιγάρου
 • Οι ιογενείς λοιμώξεις στους άνω ή κάτω αεραγωγούς
 • Η άσκηση
 • Τα αρώματα και άλλες έντονες οσμές
 • Ο κρύος αέρας
 • Η ρύπανση της ατμόσφαιρας
 • Οι καιρικές αλλαγές
 • Τα αλλεργιογόνα , όπως γύρη, οικόσιτα ζώα, έντομα, κατσαρίδες, μύκητες και ακάρεα σκόνης
 • Τα ισχυρά συναισθήματα και το άγχος
 • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μια κατάσταση στην οποία το οξύ του στομάχου εισέρχεται στον οισοφάγο.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση άσθματος;

Το άσθμα είναι ένας συχνός λόγος απουσίας στο σχολείο . Πριν από την εφηβεία, το άσθμα είναι συχνότερο στα κορίτσια αλλά μετά την εφηβεία, είναι συχνότερο στα αγόρια. Τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργικής ρινίτιδας, κνίδωσης ή εκζέματος διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες λιγότερο σημάντικοί όπως η ευαισθητοποίηση σε τροφικά αλλεργιογόνα , η εμφάνισει συριγμού χώρις ιογενή λοιμωξη  η ηωσινοφιλία (>4%) στο αίμα και το ιστορικό αναπνευστικών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός)

Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή;

Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να παίξει και να κοιμηθεί καθημερινά, είναι καιρός να ζητήσετε περαιτέρω βοήθεια. Άλλα «καμπανάκια» μπορεί να είναι ο σταθερός ή ο διαλείπον ή  με την άσκηση  βήχας. Ο συριγμός (ή σφύριγμα ήχου) όταν το παιδί σας αναπνέει. Η δύσπνοια ή η γρήγορη αναπνοή που μπορεί ή όχι να είναι χειρότερη με την άσκηση. Το αίσθημα σφίξιμου στο στήθος και οι επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα.

Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να παίξει και να κοιμηθεί καθημερινά, είναι καιρός να ζητήσετε περαιτέρω βοήθεια. Άλλα «καμπανάκια» μπορεί να είναι ο σταθερός ή ο διαλείπον ή  με την άσκηση  βήχας. Ο συριγμός (ή σφύριγμα ήχου) όταν το παιδί σας αναπνέει. Η δύσπνοια ή η γρήγορη αναπνοή που μπορεί ή όχι να είναι χειρότερη με την άσκηση. Το αίσθημα σφίξιμου στο στήθος και οι επαναλαμβανόμενες αναπνευστικές λοιμώξεις όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα.                           

Πως γίνεται η διάγνωση του παιδικού άσθματος;

Η διάγνωση του άσθματος γίνεται με βάση το ιστορικό –ατομικό και κληρονομικό-,την κλινική εξέταση και με τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας σε παιδιά που μπορούν να συνεργαστούν δηλαδή σε παιδιά ηλίκιας άνω των έξι ετών.

Ποια είναι η Θεραπεία του παιδικού άσθματος;

Τα προτεινόμενα φάρμακα για τη ρύθμηση του παιδικού άσθματος είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή σε χαμηλή δόση και ανταγωνιστές των υποδοχέων των λευκοτριενίων , συνιστάται επί τρείς (3) μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.Η προσχολική ηλικία αποτελεί κρίσιμή χρονική περίοδο για την θέραπεία του άσθματος.Βάσει των τελευταίων οδηγιών που έδωσε η GINA (Global Initiative for Asthma) για παιδιά ηλικίας εώς πέντε ετών με επεισόδια συριγμού, χορηγείται καθημερινά προφυλακτική αγωγή (εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή ή και μοντελουκάστη) έαν:

 • Τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα δεν ελέγχονται και είναι συχνά.
 • Παρατηρούνται σοβαρά επεισόδια συριγμού, που απαιτείται λήψη κορτικοστεροειδών φαρμάκων από το στόμα για την αντιμετώπισή τους .
 • Παρατηρείται βελτίωση με την προφυλακτική αγωγή.
 • Η διάγνωση του άσθματος αμφισβητείται, αλλά τα επεισόδια είναι συχνά ( ανά 6-8 εβδομάδες) και βελτιώνονται με τη λήψη εισπνεόμενων  βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων.

Οι στόχοι της θεραπείας του παιδικού άσθματος είναι η επίτευξη ελέγχου των συμπτωμάτων και των ασθματικών παροξυσμών, η φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων, η ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων και η διατήρηση της φυσιολογικής δραστηριότητας του παιδιού. Σημαντικό είναι προληπτικά να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα όπως, η αποφυγή της έκθεσης του παιδιού στον καπνό του τσιγάρου, στους εξωοικιακούς ρυπαντές και σε κοινά αλλεργιογόνα του σπιτιού.

Δρ. Αικατερίνη Ι. Ρέρρα

Παιδίατρος

Επιστημ.Συνεργάτης Ν.Παίδων «Αγία Σοφία»

Πιαδίατρος «ΙΑΣΩ» Παίδων

Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού

Ύδρας 7 & Αγίας Μαρίνας , Αρτέμιδα ( έναντι Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας )

2294 773481 – 6936 928 303      pediatriccaregr@gmail.com

Facebook: Pediatric Care – Αικατερίνη Ρέρρα
Instagram: pediatriccaregr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button