Φαγητό

Μόστρα Μυκόνου

Το My-City.gr σας παρουσιάζει τον παραδοσιακό μεζέ των ντόπιων,Μόστρα Μυκόνου

Υλικά

  • 1 παξιμάδι κρίθινο Μυκόνου
  • 2 ώριμες άνυδρες ντομάτες (μικρές)
  • 1 κουταλιά κοπανιστή Μυκόνου 
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγη ρίγανη ή θρούμπι

Εκτέλεση

Μόστρα Μυκόνου. Στην ουσία συνταγή μόστρα δεν υπάρχει. Απλά συνθέτεις τα υλικά.Πάμε να δούμε πως φτιάχνουν την Μόστρα.

Μόστρα Μυκόνου έχω δοκιμάσει από φίλους Μυκονιάτες με πολλούς τρόπους. Το όνομα της το οφείλει στο αρτοσκεύασμα (ψωμί) που παξιμαδιάζεται, όπως λένε στην τοπική διάλεκτο, δηλ. κόβεται σε φέτα και αργοψήνεται μέχρι να στεγνώσει σε χαμηλό φούρνο.  Έτσι γίνεται το κρίθινο μυκονιάτικο παξιμάδι.

Η μόστρα είναι πάντα φτιαγμένη από παξιμάδι μυκονιάτικο, συνήθως κρίθινο και λίγο σκληρό, ντομάτα ξηρική, άνυδρη αλλά πολύ γλυκιά στη γεύση, ελαιόλαδο, ρίγανη και μυκονιάτικη κοπανιστή.  Είναι ο καλύτερος μεζές για τους ντόπιους.

Συνήθως οι Μυκονιάτες περνούν βιαστικά το κρίθινο σκληρό παξιμάδι κάτω από το νερό ίσα που να βραχεί. Αν βρέξετε πολύ το παξιμάδι, θα τραβήξει νερά μέσα και θα τα βγάλει στο πιάτο.

Για εμένα η πιο ωραία μυκονιάτικη Μόστρα είναι αυτή που βρέχεται με ζουμί απότιστης, άνυδρης ντομάτας. Δηλαδή, αντί να να την βρέξεις με νερό, βάζεις το παξιμάδι ολόκληρο σε ένα πιάτο, κόβεις στη μέση μια ντομάτα και την ζουλάς πάνω στο παξιμάδι. Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και περιμένεις 2’, ίσα να νοτίσει με το ζουμί της ντομάτας και να μαλακώσει.

Αλείφεις το παξιμάδι με λίγη κοπανιστή, ραντίζεις με ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με λίγη ρίγανη ή θρούμπι. Δεν θέλει τίποτε άλλο. Είναι τόσο έντονη η γεύση της κοπανιστής, τόσο πιπεράτη που το μόνο που θέλεις είναι λίγη γλυκιά άνυδρη ντομάτα σε κομμάτια μέσα στο πιάτο ίσως και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also
Close
Back to top button