Μπριός flatbread με λωτούς
Το My-City.gr σας παρουσιάζει Μπριός flatbread με λωτούς
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 30 γρ. φρέσκο γάλα
- 10 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
- 3 αυγά + 1 ακόμη, για άλειμμα
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 180 γρ. βούτυρο, κρύο, σε κύβους
Για τα φρούτα
- 4 φρέσκοι λωτοί, καθαρισμένοι από τη φλούδα και κομμένοι σε κύβους
- 4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε μπριός flatbread με λωτούς, αρχικά ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και διαλύουμε τη μαγιά.Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με όλα τα άλλα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το βούτυρο και το αλάτι.
Με το εργαλείο-γάντζο ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Προς το τέλος ρίχνουμε και το αλάτι.Απλώνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα.Τη βάζουμε σε καθαρό μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Μοιράζουμε το ζυμάρι στα 4, ανοίγουμε κάθε κομμάτι με πλάστη σε πάχος 3 χλστ.Με ένα τσέρκι 20 εκ. το κόβουμε σε στρογγυλό δίσκο, αφαιρώντας τη ζύμη που περισσεύει. Αν δεν έχουμε τσέρκι, μπορούμε να παραλείψουμε αυτή τη διαδικασία και να αφήσουμε το ζυμάρι όπως το ανοίξαμε, με ακανόνιστο σχήμα.
Μεταφέρουμε το τσέρκι με το ζυμάρι σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.Το αλείφουμε με αυγό και τακτοποιούμε όμορφα σε όλη την επιφάνεια κομμάτια από λωτό.Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα flatbreads.Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για περίπου μισή ώρα.Ψήνουμε τo flatbread σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20 λεπτά.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να ψήσουμε όλα τα flatbreads, τυλίγουμε τα κομμάτια ζύμης που περισσεύουν σε μεμβράνη και τα καταψύχουμε. Πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα αποψύχουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη τα ανοίγουμε κανονικά με τον πλάστη. Επειδή η ζύμη θα είναι κρύα, υπολογίζουμε ότι θα πάρει περισσότερη ώρα για να φουσκώσει πριν την ψήσουμε.
Πηγή: gastronomos.gr