Γλυκό - Ρόφημα -Ποτό

Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα

Το My-City.gr σας προτείνει αυτή την συνταγή για Γαλακτομπούρεκο με αμύγδαλα

Υλικά για το σιρόπι

  • 800 γρ. νερό
  • 1.200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Υλικά για την κρέμα

  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1800 γρ. γάλα, 3,5%
  • 10 κρόκους, από μεσαία αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 230 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 200 γρ. βούτυρο, κρύο
  • 2 βανιλίνες

Υλικά για την σύνθεση

  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 450 φύλλο κρούστας για γλυκά
  • 300 γρ. αμύγδαλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις φλούδες από το λεμόνι, και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.Αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη μισή ζάχαρη και 1.700 γρ. από το γάλα. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για να λιώσει η ζάχαρη.Ρίχνουμε αλάτι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε.Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ρίχνουμε πολύ αργά μέσα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.Ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η κρέμα και να πάρει μια βράση.Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε μια λεία κρέμα.Ρίχνουμε τις βανιλίνες και ανακατεύουμε.Αφήνουμε την κατσαρόλα με την κρέμα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.Αλείφουμε με βούτυρο, με τη βοήθεια ενός πινέλου, ένα ορθογώνιο ταψί 28×36 εκ.Τοποθετούμε στο ταψί δύο φύλλα -το ένα δίπλα στο άλλο, ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, και απλώνουμε 30 γρ. από τα αμύγδαλα.Καλύπτουμε από πάνω με άλλο ένα φύλλο και ραντίζουμε με βούτυρο. Απλώνουμε άλλα 30 γρ. από τα αμύγδαλα.Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για συνολικά 7 φύλλα.Ρίχνουμε όλη την κρέμα και απλώνουμε διαδοχικά ένα φύλλο, βούτυρο και αμύγδαλα.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα υπόλοιπα φύλλα.Διπλώνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί προς τα μέσα για να φτιάξουμε ένα γείσο.Ραντίζουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει και χαράσσουμε σε 12 κομμάτια. Προσέχουμε να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα.Ψήνουμε στην πάνω σχάρα για 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε επιτόπου με το κρύο σιρόπι, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφηθεί το σιρόπι και να κρυώσει το γαλακτομπούρεκο.Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button