ΦαγητόΧριστούγεννα

Πράσα ογκρατέν

Το My-City.gr προτείνει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι Πράσα ογκρατέν

Υλικά

  • 8 πράσα (το λευκό μέρος μόνο)
  • 8 μεγάλες φέτες ζαμπόν
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε φέτες)
  • 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη

Για την κρέμα

  • 2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • 150 γραµ. πικάντικη γραβιέρα (τριμμένη)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πρώτα τα πράσα. Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το άσπρο μέρος για τα πράσα ογκρατέν. Το υπόλοιπο το κρατάμε για σούπα και ζωμό σε άλλη παρασκευή.Βράζουμε ολόκληρα τα πράσα για 5-6 ΄σε αλατισμένο νερό.

Τα στραγγίζουμε από το καυτό νερό και τα κρυώνουμε με κρύο νερό. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.Ωστόσο ετοιμάζουμε την κρέμα.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα, σε μέτρια φωτιά.Ελέγχουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται λίγο επιπλέον.Μόλις πάρει βράση η κρέμα, την αποσύρουμε.Ρίχνουμε μέσα τη γραβιέρα κι ανακατεύουμε να λιώσει.

Σε πυρίμαχο σκεύος, μεγέθους ίσα που να χωράει τα πράσα, βάζουμε στη βάση 2-3 κουταλιές κρέμα.Πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο καρότο σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.Τυλίγουμε ένα ένα πράσο με μια φέτα ζαμπόν. Το ακουμπάμε στο ταψί.

Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα πράσα με ζαμπόν στην σειρά και κολλητά. Το ένα να μπει κοντά στο άλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί.Περιχύνουμε με την κρέμα γραβιέρας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 20-25′ περίπου, μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button