Φαγητό

Μπατζίνα

Το My-City.gr προτείνει για σήμερα Μπατζίνα

Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 700 γραµ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)
  • 4 κ.σ αλεύρι (για το ταψί)

Εκτέλεση

Για την τραγανή μπατζίνα με κολοκύθι ή κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο.

Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθι.

Βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισόπαχη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200 βαθμούς C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινήσει, πάνω και κάτω.

TIPS

  • Μεγάλο και ρηχό ταψί είναι το ιδανικό για την μπατζίνα, για να γίνει η πίτα λεπτή και τραγανή.
  • Το πάχος της πίτας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 1 εκατοστό.
  • -Στύψτε καλά την κολοκύθα ή το κολοκύθι. Εναλλακτικά, βάζουμε σε καθαρή πετσέτα λίγη λίγη την τριμμένη κολοκύθα. Πιάνουμε τις 4 άκρες τις ενώνουμε σαν να κάνουμε πουγκί και στρίβουμε την πετσέτα ώστε να πιέσουμε και να φύγουν τα υγρά.
  • Προσέξτε το αλάτι γιατί ίσως η φέτα να είναι αλμυρή και να θυμάστε ότι έχετε ήδη αλατίσει την κολοκύθα πριν το στύψιμο.
  • Αφήστε την μπατζίνα να σταθεί και να τραβήξει την υγρασία της, όπως και όλες τις καυτές πίτες.
  • Για πολύ τραγανό αποτέλεσμα, γυρίστε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο για 10′ επιπλέον ώστε να στεγνώσει και να τραγανίσει η βάση της πίτας.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button