Γλυκό - Ρόφημα -Ποτό

Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά και κρέας

To My-City.gr σας παρουσιάζει Μαρμελάδα ντομάτα για τυριά και κρέας

Υλικά

  • 1 κ. ντομάτες (ώριμες και σφιχτές)
  • 1 φλ. ζάχαρη (ιδανικά μισή λευκή μισή μαύρη)
  • 5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μέγεθος καρυδιού)
  • 1 κ.γλ κοφτό αλάτι

Για το μείγμα μπαχαρικών

  • 2-3 πρέζες κύμινο σκόνη
  • 2-3 πρέζες καπνιστή πάπρικα
  • 2-3 πρέζες μπούκοβο
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
  • 2-3 μπαχάρια

Για το σερβίρισμα

  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • κράκερ ή λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί
  • τυρί κατίκι ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • λίγη κρέμα βαλσάμικου για το τελείωμα

Εκτέλεση

Για τη γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτα, προτιμήστε ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια), φρέσκες ή εμπορίου. Πλένουμε και βγάζουμε την καρδιά της ντομάτας. Ζουλάμε να φύγουν τα σπόρια και κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Τις βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα με χοντρή βάση και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα μπαχαρικά σε σκόνη.

Αφήνουμε να πάρουν βράση, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα για περίπου 1 ώρα.

Τότε, δένουμε σε τουλπάνι, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα ρίχνουμε στη μαρμελάδα ντομάτα.

Προσθέτουμε την κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε και σιγοβράζουμε τη μαρμελάδα για περίπου μισή ώρα. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη, όταν ανοίγουμε δρόμο-αυλάκι, με την ξύλινη κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας. Δηλαδή εάν η διαδρομή που χαράζουμε δεν ξαναγεμίζει με υγρά και η μαρμελάδα μας είναι πυκνή, τότε είναι έτοιμη.

Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Ισομοιράζουμε τη μαρμελάδα ντομάτα σε δύο αποστειρωμένα βάζα των 250 γραμ. Γεμίζουμε τα βάζα με μαρμελάδα μέχρι το χείλος. Καλύπτουμε με τα καπάκια, αναποδογυρίζουμε τα βάζα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Η μαρμελάδα διατηρείται για τρεις εβδομάδες στο ψυγείο αφού κρυώσει.

Απολαύστε τη μαρμελάδα ντομάτα σε καναπεδάκια, μπρουσκέτες, μαζί με πλατώ τυριών, με ψητό κρέας και ψητό κοτόπουλο, ή απλά γεμίστε σάντουιτς ή σερβίρετε τη με αλμυρό κέικ.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button