Φαγητό

Σπιτικές πίτες για σουβλάκι

Το My-City.gr σας παρουσιάζει Σπιτικές πίτες για σουβλάκι,γιατί δεν μπορούν να λείπουν από το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης

Υλικά

  • 550 γραµ. αλεύρι σκληρό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (ή 1 κύβο νωπή μαγιά των 25 γραµ.)
  • 1½ κοφτό κ.γλ. αλάτι
  • 1 κοφτό κ.γλ ζάχαρη
  • 1½ φλ. νερό χλιαρό (300 γραμ.)
  • λίγο αλεύρι χοντρό για το άνοιγμα της ζύμης (παραδοσιακό αλεύρι για ζυμωτά)

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τις καλύτερες σπιτικές πίτες για σουβλάκι, κοσκινίζουμε πρώτα σε μπολ το αλεύρι. Κρατάμε έξω 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά.

Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό. Ρίχνουμε το νερό στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για λίγο και αν κολλάει στα χέρια η ζύμη, τα βουτάμε στο αλεύρι που κρατήσαμε στην αρχή και μετά ζυμώνουμε.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη αλλά σταθερή, όχι μαλακή. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα, σε θερμοκρασία δωματίου.

Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε απαλά να ξεφουσκώσει. Την πλάθουμε σε ρολό και τη χωρίζουμε σε 8 κομμάτια. Πλάθουμε σε μπαλάκια την ζύμη μαζεύοντας τις ενώσεις από κάτω. Τα ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Σκεπάζουμε τα μπαλάκια ζύμης και τα αφήνουμε για 15′ επιπλέον να σταθούν και να ξεκουραστούν, για να ανοίγουν εύκολα σε φύλλο.

Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη στο χέρι μας και ανάμεσα στις παλάμες το ανοίγουμε σε πίτα (πίτα για σουβλάκι).

Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε σε λεπτή πίτα με διάμετρο 18 εκατοστών, χρησιμοποιώντας τον πλάστη.

Έχουμε ζεστάνει αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια θερμοκρασία, χωρίς λιπαρή ουσία, ψήνουμε κάθε πίτα για 2΄-3΄από κάθε πλευρά. Μπορούμε να τις ψήσουμε και στη σχάρα ή στην τοστιέρα χωρίς να σκεπάσουμε. Δηλαδή ακουμπάμε την πίτα στην ζεστή τοστιέρα κι αφού ψηθεί για λίγα λεπτά γυρνάμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά. Εναλλακτικά, λαδώνουμε το καυτό τηγάνι και ψήνουμε την πίτα στο λάδι για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

TIPS

Χρησιμοποιήστε αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη (σκληρό για περισσότερη ελαστικότητα στη ζύμη).

• Δεν χρειάζεστε μίξερ. Ανακατέψτε με κουτάλι τα υλικά και όταν μαζευτούν σε ζύμη με αλευρωμένα χέρια, ζυμώστε ελαφρά.

• Ξεκουράστε τη ζύμη. Δώστε της χρόνο να αναπτυχθεί το πλέγμα της και να γίνει ελαστική. Η ξεκούραση της ζύμης ανάλογα με την θερμοκρασία χώρου παίρνει από 1 ώρα έως 1 ώρα και 30΄.

• Αφού χωρίσετε τη ζύμη σε μπαλάκια, ξεκουράστε τη σκεπασμένη για 15′ επιπλέον. Θα γίνουν πιο αφράτες οι πίτες στο τέλος.

• Στο άνοιγμα της πίτας χρησιμοποιήστε καλαμποκάλευρο ή αλεύρι για ζυμωτά, χοντρόκοκκο. Και καλύτερη γεύση θα δώσει και πιο σωστά θα ανοίξει σε φύλλο η κάθε πίτα.

• Όταν ανοίγετε φύλλο και το φύλλο μαζεύει, τότε σημαίνει ότι θέλει περισσότερη ξεκούραση το ζυμάρι. Μια ζύμη που ξεκουράζεται σωστά είναι πολύ ελαστική και ζυμώνεται πιο εύκολα.

• Προσοχή στη θερμοκρασία του νερού στη ζύμη. Χλιαρό νερό και όχι καυτό. Υπάρχει κίνδυνος να κάψετε τη μαγιά και να μην φουσκώσει ποτέ η ζύμη.

• Όταν ψήσετε τις πίτες όσο είναι φρέσκες, φυλάξετε τες σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Κάθε φορά που χρειάζεστε πίτα, τραβάτε μια από την κατάψυξη, τη ζεσταίνετε και σερβίρετε.

• Για πιο νόστιμη πίτα για σουβλάκια λαδώστε ελαφρά με χαρτί ένα ζεστό τηγάνι. Για πίτα αλάδωτη ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής.

• Για πίτα για σουβλάκι χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιήστε αλεύρι χωρίς γλουτένη, δεν θα είναι τόσο ελαστική βέβαια.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button