ΦαγητόΧριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικο κέικ με μανιτάρια

Το My-City.gr σας παρουσιάζει Χριστουγεννιάτικο κέικ με μανιτάρια

Υλικά

  • 50 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. κράνμπερι, αποξηραμένα + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 στικ σέλερι καθαρισμένα από τις ίνες του
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 200 γρ. μανιτάρια champignon
  • 100 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 50 γρ. ξηρό λευκό κρασί
  • 600 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. γραβιέρα ή παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
  • 1 κ.γ. μαϊντανό, φρέσκο
  • 2 αυγά, μέτρια
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 80 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • λίγο βούτυρο, για τη φόρμα
  • φύλλα δεντρολίβανου, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.

Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε μέσα το κονιάκ και 150 γρ. κράνμπερι.Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί λίγο σε μέτρια φωτιά.Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι, τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτα μέχρι να μαλακώσουν.Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε.

Βάζουμε το ρύζι, μετά από 1-2 λεπτά σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.Ρίχνουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να βράσει και το ρύζι.

Αφαιρούμε από τη φωτιά.Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε με την κουτάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε μια φόρμα 30×10 εκ.

Τοποθετούμε στον πάτο τα κράνμπερι που έχουμε μαλακώσει με το κονιάκ και τα πατάμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

Προσθέτουμε το μείγμα, το απλώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού και τυλίγουμε τη φόρμα με λαδόκολλα και  αλουμινόχαρτο.Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά, το ξεσκεπάζουμε, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε από τη φόρμα και σερβίρουμε με κράνμπερι και φύλλα δεντρολίβανου.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button