Φαγητό

Φασολάδα άσπρη

To My-City.gr σας προτείνει για σήμερα Φασολάδα άσπρη

Υλικά

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμ. μέτρια ή ψιλά φασόλια
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομένα
  • 2 λίτρα νερό ζεστό
  • 1 μικρή πατάτα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 2 κλωνάρια σέλερυ
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 ματσάκι λάπαθα
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Δεν χρειάζεται να μουλιάσουμε από πριν τα φασόλια. Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα σε μικρά καρέ κομμάτια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σέλερι. Τρίβουμε την πατάτα σε χοντρό τρίφτη.Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει  και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35-40 λεπτά, ίσα να μισομαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.Βάζουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο (από το συνολικό), σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι.Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν.

Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά να σωταριστούν.

Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει 4-5 εκατοστά από την επιφάνειά τους.

Προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη λεμονάτη φασολάδα για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Τότε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε λίγο μπούκοβο.Ρίχνουμε μέσα τον άνηθο, τα ψιλοκομμένα χόρτα, το σέλινο και τα φρέσκα κρεμμύδια.

Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το ελαιόλαδο κρατάει όλα του τα αρώματα και τα θρεπτικά συστατικά) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να χυλώσουν τα όσπρια.

Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και ο ζωμός τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος κι ελέγχουμε το αλατοπίπερο για τη λεμονάτη φασολάδα.

Σερβίρουμε την λεμονάτη άσπρη φασολάδα ραντίζοντας με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτοντας λίγο λεμόνι.

Αν σας περισσέψει φασολάδα, την επόμενη μέρα, προσθέστε λίγο ρύζι και λίγο νερό και φτιάξτε υγιεινό φασουλόρυζο.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button