Sharlotka, η ρωσική μηλόπιτα
Το My-City.gr σας παρουσιάζει Sharlotka, η ρωσική μηλόπιτα
Υλικά
- 6 τεμ. μήλα πράσινα, μεγάλα (κατά προτίμηση ποικιλίας Granny Smith)
- 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
- 370 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 130 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ
- 1.50 κ.γ. κανέλα
- 0.25 κ.γ. αλάτι
- 5 τεμ. αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- βούτυρο για τη φόρμα
- άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26 εκ. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε ρίξει το χυμό λεμονιού και 90 γραμμάρια από τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για ένα τέταρτο.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα αβγά με τη υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνει μια ανοιχτόχρωμη αφράτη κρέμα. Έπειτα κοσκινίζουμε πάνω από τα αβγά το αλεύρι και την κανέλα και τα αναμειγνύουμε απαλά με ένα σύρμα, ώσπου να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι.
Αδειάζουμε λίγο από το μείγμα μέσα στη φόρμα και στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τα μήλα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα και αφήνουμε κατά μέρος τη φόρμα για 5 λεπτά.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει εντελώς, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε.
Πηγή: steliosparliaros.gr