Υλικά

  • 1 κόκορας γύρω στα 2½ κιλά κομμένος σε μερίδες
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι φρέσκο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 ξύλο κανέλα
  • 1 δαφνόφυλλο

Για το σερβίρισμα

  • κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1½ πακέτο μακαρόνια χοντρά με τρύπα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Αφήνουμε το πουλερικό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε καλά να στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί.
2. Σε φαρδιά και ρηχή (πλασοτέ) κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά θωρακίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια κόκορα, ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Θέλουμε να κάνει ωραία κρούστα ρόδινη, πρώτα από την πλευρά της πέτσας και έπειτα από την άλλη.
3. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και σέλερι και κάνουμε χώρο στο κέντρο της κατσαρόλας. Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να σοταριστούν ανακατεύοντάς τα και να μαλακώσουν ελαφρά.
4. Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας, ώστε
να ψηθεί για 1′. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μειωθεί ο όγκος των υγρών κατά
τα 2/3.
5. Πολτοποιούμε τις ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες και τις προσθέτουμε. Συμπληρώνουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν τα υλικά.
6. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας και σχεδόν να πέφτει το κρέας από το κόκαλο.
7. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε (δεμένα σε τουλπάνι) θυμάρι, κανέλα, μπαχάρι και δαφνόφυλλο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τα τελευταία 10′ τα μυρωδικά να αρωματίσουν τη σάλτσα. Έπειτα τα αφαιρούμε.
8. Αφού βράσει το πουλερικό, με τρυπητή κουτάλα, το βγάζουμε σε πιατέλα, το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό. Στη σάλτσα του ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μακαρόνια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τη μακαρονάδα μέσα στη σάλτσα του κόκορα. Θέλουμε σιγανή φωτιά αφενός γιατί τα υγρά είναι λίγα και αφετέρου για να μην εξατμίζεται η σάλτσα, αλλά να τη ρουφήξουν όλη τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε συχνά τα μακαρόνια.
9. Σβήνουμε το φαγητό όταν πια τα μακαρόνια έχουν σχεδόν απορροφήσει την
περισσότερη σάλτσα και αυτή η λίγη σαλτσούλα που έχει μείνει είναι πυκνή και δεμένη. Σερβίρουμε αμέσως με ένα κομμάτι κόκορα και μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι.

Πηγή: www.argiro.gr

Please follow and like us: