Πρόσωπα

Οι σημαντικότεροι σεφ των τελευταίων 30 χρόνων

Μια τολμηρή και πάντα προσωπική λίστα βασισμένη και σε μια τριάδα άρθρων από τον πρώτο χρόνο του FNL. Αυτό είναι, κατά την γνώμη μου, το top-10 των σεφ που διαμόρφωσαν την ελληνική γαστρονομία τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Κορυφαίοι δημιουργοί όλοι τους που όμως διακρίθηκαν και για την καινοτομία, τη διορατικότητά, την επιρροή, την επιδραστικότητα και βέβαια τη «σχολή» που δημιούργησαν. Από αυτό το top-10 απουσιάζει η νεότερη γενιά των σεφ που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη καλύτερη από τους παρακάτω, όμως θεωρώ ότι είναι ακόμη νωρίς για να μπουν στη λίστα που ακολουθεί.

Για τον καθένα τους έχω προσπαθήσει να δώσω, απλά, ένα στίγμα του κύριου λόγου που με έκανε να τον βάλω στη λίστα.

Ιδού λοιπόν το top-10 με αξιολογική σειρά:

1.Klaus Feuerbach

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του θρυλικού Bajazzo έφερε το πρώτο αστέρι Michelin στην Ελλάδα και ουσιαστικά δημιούργησε το πρώτο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στη χώρα σε μια εποχή που η υψηλή γαστρονομία ήταν απλά ένα σύντομο ανέκδοτο.

2.Ζαν ντε Γκριγιό

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘80, στο La Boullabaisse του Minos Beach και κατόπιν στο Vardis (αλλά και στο Mare Nostrum και το Scandal και τέλος στο Beau Brummel) o Γιάννης Γρυλλιωνάκης (Jean de Grylleau όπως πάντα δήλωνε) έφερε την υψηλή γαλλική κουζίνα στην Ελλάδα και κατάφερε να την παντρέψει με την καθαρότητα και την απλότητα της ελληνικής κουζίνας.

3.Έκτορας Μποτρίνι

Πριν από πολλά χρόνια είχα γράψει ότι ο Έκτορας Μποτρίνι είναι ο καλύτερος σεφ της χώρας. Εξακολουθώ να το πιστεύω μέχρι και σήμερα, πέρα από αυτό όμως είναι ο άνθρωπος που «δίδαξε» τις μοντέρνες τεχνικές στους Έλληνες πελάτες και σεφ.

4.Χριστόφορος Πέσκιας

Ως σεφ του εξαιρετικού 48 είδε με διαφορετικό μάτι την ελληνική κουζίνα, δημιούργησε το πρώτο πιάτο αποδόμησης (σούσι τομάτας) και έβγαλε μια ολόκληρη γενιά νέων σεφ που μας απασχολούν τα –πολλά- τελευταία χρόνια.

5.Arnaud Bignon

Ο σεφ της Σπονδής που έφερε για πρώτη φορά τα δύο αστέρια Michelin στην Ελλάδα, κατάφερε ταυτόχρονα να δημιουργήσει μια ομάδα που εξακολουθεί να μεσουρανεί μέχρι και σήμερα στην Σπονδή και αλλού.

6.Χρύσανθος Καραμολέγκος

Με την Ντομάτα (στην Σαντορίνη τότε) και μετά τη Βιτρίνα του «ανακάλυψε» την νέα ελληνική γαστροταβέρνα. Κατόπιν με το Αριστερά-Δεξιά απέδειξε πως εκτός από μάγος της cucina povera είναι και ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς που πέρασαν ποτέ από τη χώρα.

7.Λευτέρης Λαζάρου

Ο άνθρωπος που κατάφερε να εκδημοκρατίσει την υψηλή γαστρονομία και έπεισε τους Έλληνες ότι το ψάρι δεν τρώγεται μόνο ψητό ή τηγανιτό. Έχει καταφέρει να κάνει το Βαρούλκο, το διαχρονικότερο γαστρονομικό εστιατόριο της χώρας.

8.Σωτήρης Ευαγγέλου

Ο σεφ που κατάφερε να συνδυάσει όσο κανείς τις υψηλές γαστρονομικές επιδόσεις και τη δημιουργικότητα με τον όγκο και τη διοικητική δουλειά που απαιτεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο.

9.Γιάννης Μπαξεβάνης

Από το Κίτρινο Ποδήλατο στον Διόνυσο του Elounda Beach και μετά στη Hytra, o Μπαξεβάνης συνεισέφερε όσο λίγοι σε αυτό που σήμερα θεωρούμε σύγχρονη ελληνική κουζίνα αναδεικνύοντας υλικά και γεύσεις από την κρητική –κυρίως- παράδοση. Πολύ δραστήριος, πλέον, και στο εξωτερικό.

10.Fabrizio Buliani

Υπήρξε ο πρώτος σεφ του Boschetto, επιμελήθηκε και εργάστηκε σε πλήθος ιταλικών εστιατορίων, έδωσε νέα πνοή στο Βαρούλκο κατά το πέρασμά του από εκεί και ήταν από τους πρώτους που ανέδειξαν την σημασία της καθαρότητας και της απλότητας των γεύσεων ιδιαίτερα στην ιταλική κουζίνα.

Πηγή: www.fnl-guide.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button