Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
- 4 κουτ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζ φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή του κουτιού κονκασέ)
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 2 κουτ αλεύρι
- 2 κουτ φρέσκο βούτυρο
- 2 φλιτζ γάλα
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλιτζ κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. | ||
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο. | ||
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς. Ανακατεύουμε τέλος τον μαϊντανό. | ||
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. | ||
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. | ||
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά. | ||
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί . | ||
Ψήνουμε στους 180ο για 45 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. | ||
Μπορούμε να σερβίρουμε τα παπουτσάκια πάνω σε μια σάλτσα ντομάτας. |
Πηγή: www.eliasmamalakis.gr