Υλικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
  • 4 κουτ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ φρέσκιες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες (ή του κουτιού κονκασέ)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 2 κουτ αλεύρι
  • 2 κουτ φρέσκο βούτυρο
  • 2 φλιτζ γάλα
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλιτζ κεφαλοτύρι τριμμένο

 

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά.
Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να μαραθούν ελαφρά και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ο κιμάς. Ανακατεύουμε τέλος τον μαϊντανό.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε.
Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις γεμίζουμε με το μείγμα του κιμά.
Πάνω σε κάθε μελιτζάνα βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί .
Ψήνουμε στους 180ο για 45 περίπου λεπτά και μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Μπορούμε να σερβίρουμε τα παπουτσάκια πάνω σε μια σάλτσα ντομάτας.

Πηγή: www.eliasmamalakis.gr