Το My-City.gr προτείνει μια παραδοσιακή συνταγή για το αγαπημένο γλυκό,Κοπεγχάγη

Υλικά

  • 10 αυγά (χωριστά κόκκοι με ασπράδια)
  • 8-10 φύλλα μπακλαβά
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 250 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά σόδα
  • 1 ρακοπότηρο κονιάκ
  • 200 γρ. βούτυρο για τα φύλλα
  • 4 βανίλιες

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα.Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.Στη λεκάνη όπου έχουμε χτυπήσει τους κρόκους ρίχνουμε τα αμύγδαλα ή τα καρύδια ,κατόπιν το σιμιγδάλι,τη σόδα,το κονιάκ και τ’ανακατεύουμε καλά.Τέλος προσθέτουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα,ανακατεύοντάς τα ελαφρά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.Κατόπιν βουτυρώνουμε ένα ταψί,στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα,αδειάζουμε τη γέμιση,τη στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 5 φύλλα ,βουτυρωμένα κι αυτά.Στη συνέχεια χαράζουμε την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια στο σχήμα μπακλαβά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για περίπου 7 λεπτά,προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε να κρυώσει.Μόλις ψηθεί το γλυκό,το σιροπιάζουμε,τ’αφήνουμε να κρυώσει και  το σερβίρουμε.