Το My-City.gr σας παρουσιάζει Καλάθι από ζύμη

Yλικά

  • 180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 130 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. νερό
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό
  • κόκκινα πασχαλινά αυγά, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε καλά την εξωτερική πλευρά του ημισφαιρίου από την ειδική στρογγυλή φόρμα και το αλευρώνουμε ελαφρά.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα το αλεύρι, το αλάτι και το νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.

Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και αυτό.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.Με τη βοήθεια του πλάστη και σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο με 1 εκ. πάχος.

Περνάμε το ειδικό εργαλείο διακόσμησης σφολιάτας από τη ζύμη.Με προσοχή μεταφέρουμε τη ζύμη πάνω στη στρογγυλή φόρμα.

Με τα δάχτυλά μας “ανοίγουμε” τη ζύμη φροντίζοντας να αγκαλιάζει όλη τη φόρμα και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει περιμετρικά με ένα μαχαίρι.

Αλείφουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου με τον αραιωμένο κρόκο και μεταφέρουμε τη φόρμα με προσοχή πάνω σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να σφίξει η ζύμη και να χρυσαφίσει.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο ζυμάρι που κόψαμε φτιάχνουμε 5 κορδόνια μήκους 20 εκ. Με τα 3 κορδόνια από αυτά φτιάχνουμε μία πλεξούδα και ενώνουμε τις δύο άκρες της σχηματίζοντας έναν κύκλο με διάμετρο ίση με τη διάμετρο της φόρμας.

Πλέκουμε τα 2 κορδόνια που απέμειναν μεταξύ τους φτιάχνοντας ένα πέταλο που το άνοιγμά του να έχει μήκος όσο η διάμετρος της στρογγυλής φόρμας. Το πέταλο αυτό θα αποτελέσει το χερούλι από το “καλαθάκι” μας.

Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.Με μεγάλη προσοχή αφαιρούμε τη ψημένη ζύμη από τη φόρμα και στηρίζουμε ανάποδα (με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω).

Στηρίζουμε στη βάση της το στεφανάκι.Το καλαθάκι μας είναι σχεδόν έτοιμο.

Στηρίζουμε το πέταλο-χερούλι πάνω στο στεφάνι με τη βοήθεια δυο οδοντογλυφίδων.

Γεμίζουμε το στεφάνι με κόκκινα πασχαλινά αυγά ή με προϊόντα της αρεσκείας μας.

  • Το ζυμάρι αυτό φυσικά δεν τρώγεται αλλά η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αλάτι το κάνει να διατηρείται πάρα πολύ καιρό.

Πηγή: akispetretzikis.com