Υλικά

  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά.Προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα και τα αφήνουμε για ακόμη 15 λεπτά.Αν ρίξουμε σ’ένα πιάτο με νερό μία σταγόνα και δε διαλυθεί,τότε είναι έτοιμο.Κατόπιν αδειάζουμε το σιρόπι σ’ένα γυάλινο μπολ και το αφήνουμε έως ότου γίνει χλιαρό.Προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα,με την ίδια πάντα φορά,μέχρι ν’ασπρίσει και να πήξει.Ίσως χρειαστούν 30 λεπτά ανακάτεμα μέχρι μέχρι το σιρόπι να γίνει άσπρη μάζα.Τοποθετούμε τη βανίλια σε βάζο.

Η σπιτική βανίλια γίνεται πιο σκληρή από αυτή του εμπορίου,επειδή χρησιμοποιούμε ζάχαρη και όχι γλυκόζη.Γι’αυτό πριν σερβίρουμε ,βάζουμε το βάζο για 1-2 λεπτά σε ζεστό νερό για να μαλακώσει.