Αποκλειστικά στο My-City.gr μας μιλά ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Κουλουσιάς


-Πότε ανακαλύψατε ότι σας διακατέχει το “μικρόβιο ” της μαγειρικής;

Το μικρόβιο το ανακάλυψα πολύ νωρίς,διότι το έβλεπα σαν παιχνίδι . Βοηθώντας την γιαγιά μου στην κουζίνα σαν μικρότερος. Εκεί κατάλαβα ότι αυτό το παιχνίδι μ’αρέσει άλλωστε ποιο παιδί αφήνει το παιχνίδι του…

-Ποιο είναι το πρώτο πιάτο που δημιουργήσατε;

Θυμάμαι πολύ καλά πως ήταν ένα σουφλέ από λευκά σπαράγγια διότι τα έφερα τότε στην μάνα μου είχε και γιορτή αλλά δεν ήξερε να τα μαγειρέψει . Πιστεύω ήταν η μοναδική φορά που πήρε ποτέ ως δώρο στα γενέθλια της σπαράγγια.

-Ποιο υλικό αγαπάτε λίγο περισσότερο και προτιμάτε να διαχειρίζεστε;

Βάσει της καταγωγής μου από την Νεαπολη – Κοζάνη, ένα χωριό της περιφέρειας Κοζάνης έχουμε τον κρόκο . Θα ήταν αδιανόητο να μην το έχω στο βαλιτσάκι μου . Εμένα γενικά μ’αρέσουν τα δύσκολα υλικά που πρέπει να έχεις τρόπο για να τα δουλέψεις.

-Με όλο τον σεβασμό,είστε το ίδιο αντικειμενικός και δημιουργικός όταν φτιάχνετε ένα πιάτο για παράδειγμα για τον Πούτιν και το ίδιο για έναν απλό σας πελάτη;

Για μένα όλοι οι πελάτες είναι το ίδιο . Αν σκεφτείτε ότι θα έχετε κάποια στιγμή την ευκαιρία να μαγειρέψετε για έναν ηγέτη ή έναν διάσημο θα το κάνετε μια φορά βαριά δύο . Ένας πελάτης όμως εάν τον φροντίσεις σωστά θα τον κερδίσεις και ίσως χτιστεί μια φιλία που και πάλι δεν γνωρίζεις μπορεί να προκύψουν από την φροντίδα αυτή .

-Ποιο πιάτο πιστεύετε πως οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσει κάποιος από τα χέρια σας;

Λόγω του γεγονότος ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν δοκίμασε το στιφάδο μου που είναι σε μια μοντέρνα έκδοση, ο κόσμος που έρχεται στο εστιατόριο θέλει να το δοκιμάσει . Είναι η υπογραφή μου για ένα πιάτο που ταξίδεψε εκτός χώρας.

-Ποιο χαρακτηριστικό σας θεωρείτε, πέραν του μαγειρικού ταλέντου ,ότι σας διακρίνει στην κορυφή εδώ και τόσα χρόνια;

Πιστεύω πως είναι η ταπεινότητα και το ότι δεν ξεχνάω ποτέ πότε ξεκίνησε και πως ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι που κάθε μέρα το ζω και κάθε μέρα υπάρχει κάτι διαφορετικό και όμορφο . 
Δεν πρέπει να ξεχάσεις τις αρχές σου, το τι σε μάθανε και να κάνεις κάθε μέρα τον σταυρό σου. 
Πρέπει να ακούς τα παράπονα αλλά και τα κομπλιμέντα.Όλα παίζουν ρόλο για τον δρόμο της κορυφής .

-Μάθαμε πως ετοιμάζετε μια εκπομπή θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτή;

Ναι ετοιμάζω μια νέα εκπομπή με θέμα την μαγειρική που θα έχει πάρα πολύ γέλιο αλλά και υλικό . Θα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις συνηθισμένες εκπομπές και πιστεύω όχι βαρετή . ” Μου έβγαλες το λάδι ” θα είναι η πρώτη μου τηλεοπτική εκπομπή για φέτος .

-Πιστεύετε ότι το μαγειρικό ταλέντο είναι επίκτητο;

Μπορείς να το αποκτήσεις βέβαια αν και δύσκολο διότι πρέπει να το αγαπάς από την πρώτη στιγμή . Η μαγειρική δεν είναι μόνο να φέρνεις σβούρα δυο καλαμπόκια στο τηγάνι και να στήσεις ένα όμορφο πιάτο . Η μαγειρική είναι να ξέρεις πως μεγάλωσε αυτό το καλαμπόκι, τι του δώσανε για να είναι τόσο κίτρινο και τραγανό, να ακούς την μελωδία όταν το καθαρίζεις , να καταλαβαίνεις την νότα όταν το ρίξεις στο τηγάνι αυτό είναι μαγειρική εάν το έχεις αυτό έχεις το ταλέντο.

-Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο που θα θέλατε να δοκιμάσει τις δημιουργίες σας;

Για μένα υπήρχε ένας άνθρωπος που δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας . Εάν είχα την ευκαιρία θα ήθελα να μαγειρέψω για την μητέρα μου , πάντα ήταν δίπλα μου, πάντα μου άπλωνε το χέρι και μου έδειχνε τον κρυφό της τσελεμεντέ και τις σημειώσεις της που τις έχω και τις κρατάω γιατί πραγματικά είναι Βίβλος για μένα. 

-Τι δεν αντέχετε μέσα σε μια κουζίνα;

Δεν αντέχω τις βρισιές . Η κουζίνα μου είναι εκκλησία όλοι δουλεύουμε για έναν σκοπό είτε είναι ομαδικός είτε προσωπικός. Δεν γνωρίζεις τι προβλήματα έχει το παιδί σου γιατί για μένα είναι παιδιά μου, οικογένεια μου. Ο τόνος είναι βαρύς σε μια κουζίνα αλλά πρέπει να είσαι και εσύ σαν τους άλλους; Σεβασμό για να σε σέβονται είναι το κλειδί και πιστέψτε με όσο πιο ήρεμα η κουζίνα τόσο πιο όμορφο το σέρβις…

– Οι αναγνώστες μας που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα όμορφα πιάτα σας;

Σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα μου συνεργασία στην Αθήνα. Ένα πολύ όμορφο εστιατόριο στο Μικρολίμανο θα ανοίξει τις πόρτες του. Αλλά και η συνεργασία με τον κύριο Μανώλη Οικονόμου,,ένας κορυφαίος επαγγελματίας με πολλά μαγαζιά όπως το Νέμο στην Πανόρμου. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την συνεργασία.

-Ποιο είναι το motto σας;

Μαγείρεψε με την ψυχή σου και άσε την ψυχή να μαγειρεύει για σένα…