Γλυκό - Ρόφημα -ΠοτόΠρόσωπα

Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα μαστίχας του Θάνου Σπανού (Masterchef)

To My-City.gr σας παρουσιάζει Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα μαστίχας του Θάνου Σπανού (Masterchef)

Υλικά

Για την βάση κανταΐφι

  • 250 γραμμάρια φύλλο κανταΐφι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Για το σιρόπι

  • 250 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 250 γραμμάρια νερό
  • 1 φλούδα lime 
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό lime
  • 1 μικρό ξύλο κανέλας

Για την κρέμα 

  • 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 750 γραμμάρια φρέσκο γάλα 
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη 
  • 3 γραμμάρια μαστίχα Χίου
  • 4 κρόκους αυγών
  • 100 γραμμάρια κορν φλαουρ
  • 1 βανιλίνη

Για το γαρνίρισμα

  • 300 γραμμάρια φυτική κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
  • Κανέλα τριμμένη για πασπάλισμα 
  • 100 γραμμάρια χονδροκομμένη ψίχα από φυστίκια κελυφωτά (Αιγίνης)*

Εκτέλεση

Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα για να ξεκολλήσει, σε ένα κανονικό πυρέξ βουτυρόνουμε τον πάτο και απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι μετά περιχύνουμε το βούτυρο προσπαθώντας να πάει παντού.

Τοποθετούμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 180° για περίπου 25′-30′ ώστε να πάρει χρώμα και να ροδίσει. Όταν ψηθεί το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 
Στην συνέχεια ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και βράζουμε για 4′. Αφού βρασει, περιχύνουμε το σιρόπι με μια κουτάλα πάνω στο ψημένο κανταΐφι να παει παντού, προαιρετικά πασπαλιζουμε με λίγη κανέλα και λίγα χονδροκομμένα φυστίκια (Αιγίνης) πάνω από την βάση κανταΐφι.

Για την κρέμα σε ένα μικρό μπλέντερ (multi) τοποθετούμε 50γρ ζάχαρη και την μαστίχα Χίου και τα χτυπάμε να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος,τους κρόκους,την βανιλίνη,το κορν φλάουρ, την ζάχαρη με την μαστίχα και την υπόλοιπη ζάχαρη ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το κορν φλάουρ και να ενωθούν τα υλικά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και όταν αρχίζει να παίρνει θερμοκρασία τοποθετούμε το μείγμα του μπωλ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να πάρει την υφή της κρέμας.

Τοποθετούμε και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα μαστίχας πάνω από την βάση κανταΐφι και σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη ακουμπώντας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει (πέτσα) και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

Αφού κρυώσει η κρέμα, βγάζουμε την μεμβράνη και απλώνουμε ομοιόμορφα την σαντιγί που έχουμε χτυπήσει. Πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένη και φυστίκια Αιγίνης. Αφήνουμε για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Αφού κρυώσει η κρέμα, βγάζουμε την μεμβράνη και απλώνουμε ομοιόμορφα την σαντιγί που έχουμε χτυπήσει. Πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένη και φυστίκια Αιγίνης.

Αφήνουμε για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

*Τα φυστίκια Αιγίνης τα χρησιμοποιείτε προαιρετικά αν θέλετε.




Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button