Γλυκό - Ρόφημα -ΠοτόΧριστούγεννα

Mince pies

To My-City.gr σας παρουσιάζει Mince pies

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + έξτρα για το άνοιγμα
  • αλάτι
  • 250 γρ. βούτυρο σε κομμάτια, παγωμένο
  • 40 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για τη γέμιση

  • 600 γρ. (1 βάζο) χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό (Στο τέλος του άρθρου θα βρεις πως να την κάνεις)
  • 1 κρόκο αυγού, αραιωμένο με 2 κ.σ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Μας έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, τα υλικά του οποίου έκαναν την εμφάνισή τους τον 13ο αιώνα. Τι σχέση μπορεί να έχει, όμως, ένα γλυκό με τον… κιμά (mince); Μεγάλη, μια και αρχικά, το συγκεκριμένο γλυκό, περιείχε και κιμά ανάμεσα στα υλικά του! Πλέον, η λέξη “mincemeat” αναφέρεται στη γέμιση (ίσως λόγω της όψης ή της υφής της) η οποία περιέχει αποκλειστικά αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά όπως π.χ. κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.

Προσθέτουμε το βούτυρο.Φοράμε γάντια και με τα χέρια μας ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή βρεγμένης άμμου.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από τα πορτοκάλια, και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια μας.Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα και τυλίγουμε με μεμβράνη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο στον αέρα.

Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε 15 ατομικά φορμάκια τάρτας και αφήνουμε στην άκρη.Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και αφαιρούμε τη μεμβράνη.

Βάζουμε μία λαδόκολλα κάτω από τη ζύμη και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.Καλύπτουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε πάχος 0,5 εκ.

Κόβουμε με τα ατομικά φορμάκια τάρτας τη ζύμη και πιέζουμε με τα δάχτυλα να καλυφθεί ο πάτος και τα τοιχώματα από τη ζύμη.Κόβουμε την υπόλοιπη ζύμη σε 15 αστεράκια.  

Μοιράζουμε τη γέμιση στα φορμάκια και καπακώνουμε με ένα αστεράκι.Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η ζύμη.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Tip

  • Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε ατομικά ταρτάκια, ανοίγουμε τη ζύμη μας και μεταφέρουμε σε αλευρωμένη και βουτυρωμένη ταρτιέρα 23 εκ.

    Χριστουγεννιάτικη Γέμιση για γλυκό

    Υλικά

  • 250 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 350 γρ. σταφίδα κορινθιακή
  • 100 ml κονιάκ
  • 100 γρ. καρύδια θρυμματισμένα 
  • ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
  • 300 γρ. πολύ παγωμένο βούτυρο περασμένο από τον τρίφτη
  • 250 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 90 γρ. αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών
  • 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 μεγάλο πράσινο μήλο καθαρισμένο και τριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι τοποθετούμε τις σταφίδες το κονιάκ και ζεσταίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι οι σταφίδες να μαλακώσουν.

Σουρώνουμε, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και κρατάμε και το κονιάκ.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με μια κουτάλα όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.

Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ που κρατήσαμε, ανακατεύουμε και αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button