Φαγητό

Σοφαγάδα, σοφεγάδο, συμπεθεριό ή σοφικό

Το My-City.gr σας παρουσιάζει Σοφαγάδα, σοφεγάδο, συμπεθεριό ή σοφικό

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 ματσάκι φασολάκια (όσα πιάνει το χέρι μας)
  • λίγες μπάμιες (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 πατάτες
  • 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το τουρλού στη γάστρα, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο λαχανικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1-2 ώρες να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις πλένουμε και τις στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και αν είναι πολύ μακριά τα κόβουμε στη μέση. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα. Προσθέτουμε τις μπάμιες, τα φασολάκια καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα και στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Πρέπει να μείνει με το λάδι του. Το σερβίρουμε με φέτα ή ξινομυζήθρα προαιρετικά.

Πηγή: argiro.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button