Πασχαλινή κιμαδόπιτα

To My-City.gr σας παρουσιάζει Πασχαλινή κιμαδόπιτα

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 250 γραμ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 2 φωλιές φιδέ σπασμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γραμ. γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. σουσάμι και μαυροσίσαμο

Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο χοντροκομμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την πασχαλινή κιμαδόπιτα με σφολιάτα, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το πράσο και τα αφήνουμε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για 5-6′.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί ο πελτές. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και 1/2 φλ. νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς τα υγρά του. Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα. Πασπαλίζουμε τον κιμά με μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Σπάμε τις φωλιές φιδέ πάνω στο φύλλο. Ρίχνουμε το στεγνό κιμά σε μία στρώση. Καλύπτουμε τον κιμά με τριμμένο κασέρι. Από πάνω βάζουμε μία στρώση φέτες ντομάτας.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με την κρέμα, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ρίχνουμε πάνω στον κιμά. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας. Σφραγίζουμε τις άκρες τσιμπώντας τις ενώσεις.

Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της κιμαδόπιτας, τη λαδώνουμε ή την αλείφουμε με  διάλειμμα αυγού και προσθέτουμε το σουσάμι ή το μαυροσίσαμο. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 °C και μετά χαμηλώνουμε στους 180 °C και αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 50 περίπου λεπτά,  έως ότου ροδίσει καλά.

Μυστικά για την τέλεια κιμαδόπιτα με σφολιάτα

•Όταν ετοιμάσετε την κιμαδόπιτα, πριν την ψήσετε, αφήστε την για 20′ στο ψυγείο και μετά βάλτε την σε δυνατό φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο, η σφολιάτα θα χωριστεί σε καλοψημένες στρώσεις τραγανού φύλλου.

Αντί για πελτέ ντομάτας μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.

Η γέμιση (δηλαδή η σάλτσα του κιμά) πρέπει να έχει πιει όλα τα υγρά της στην κατσαρόλα και να είναι τελείως στεγνή. Μία υγρή γέμιση θα μαλακώσει την τραγανή σφολιάτα.

•Η σφολιάτα για να γίνει πολύ τραγανή, πρέπει να δουλευτεί κρύα και να μπει σε καυτό φούρνο. Έτσι θα πάρει αμέσως όγκο και θα γίνει τραγανή αφού ροδίσει πρώτα καλά.

Χαράζουμε την κιμαδόπιτα με σφολιάτα, για να εξατμίζονται τα υγρά της γέμισης.

•Η κιμαδόπιτα είναι πολύ χορταστική και μπορεί να αποτελέσει από μόνη της κυρίως γεύμα.

Πηγή: argiro.gr

Check Also

Συνάντησε την μαγεία της μεσογειακής κουζίνας στο εξαιρετικό Sosū Mediterranean Restaurant!

Το My-City.gr σας παρουσιάζει και σας προτείνει το Sosū Mediterranean Restaurant Το μεσογειακό εστιατόριο Sosū εύκολα χαρακτηρίζεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *