Υλικά

  •  5 γρ. δεντρολίβανο (2 κλωναράκια)
  • 10 κόκκοι μαύρου πιπεριού
  • 1.2 κιλό χοιρινό μπούτι
  • 1 λίτρο μπίρα μαύρη
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρεμμύδια φρέσκα (μόνο οι βολβοί) (15 τεμ.)
  • 3 τεμ. σκόρδα
  • 400 γρ. καρότα (8 τεμ.)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 2 πρέζες πιπέρι μαύρο
  • 10 ml ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας)
  • 3 γρ. φασκόμηλο (5-6 φύλλα)
  • 2 τεμ. δάφνη

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το χοιρινό σε κύβους και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το φασκόμηλο, τη δάφνη, το δεντρολίβανο και τους κόκκους πιπεριού. Καλύπτουμε το κρέας με την μπίρα, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί  για 12 ώρες.

Την επόμενη ημέρα, στραγγίζουμε το κρέας από τα υγρά και το βάζουμε σε μια γάστρα (cocotte) όπου πρώτα έχουμε βάλει 30 γρ. βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Σοτάρουμε το κρέας για μερικά λεπτά και πασπαλίζουμε με δύο πρέζες αλάτι και μία πρέζα πιπέρι. Προσθέτουμε και το σκόρδο και ρίχνουμε και τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και μαγειρεύουμε για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό ώστε να καραμελοποιηθεί και στη συνέχεια τη ρίχνουμε πάνω από το κρέας. Αφήνουμε να σιγοβράσει με το σκεύος χωρίς καπάκι, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά τού μαγειρέματος.

Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα. Κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια και μαζί με τα κρεμμύδια τα προσθέτουμε στο φαγητό μας, ένα τέταρτο περίπου πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Προσθέτουμε και 100 ml ζεστό νερό, σκεπάζουμε και πάλι το σκεύος και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μειωθούν τα υγρά.

Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Πηγή: www.i-food.gr