Το My-City.gr σας παρουσιάζει  τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία των λαχανικών και  το σωστό τρόπο κατανάλωσις τους.

Το μαγείρεμα και οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν ή αυξάνουν τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών και γι αυτό το λόγο, κάποια λαχανικά είναι καλό να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα. Ωστόσο, το ζήτημα αυτό είναι λίγο πολύπλοκο.

Πρέπει να καταναλώνουμε ωμά:

Κρεμμύδια

Το κρεμμύδι πρέπει να τρώγεται κυρίως ωμό, γιατί με αυτό τον τρόπο απελευθερώνεται περισσότερο η θρεπτική ουσία αλισίνη η οποία επιπλέον μειώνει την πείνα.
Ωστόσο, το φλαβονοειδές κερσετίνη με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυξάνεται με το μαγείρεμα.
Το μυστικό είναι ότι το κρεμμύδι θα πρέπει να ψήνεται για λίγα λεπτά, μέχρι 5, γιατί μετά χάνει τις θρεπτικές του ουσίες.

Μπρόκολο, Λάχανο, Κουνουπίδι

Το μπρόκολο πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Οι υψηλές θερμοκρασίες απενεργοποιούν το κορυφαίο συστατικό του τη μυροσινάση, το ένζυμο που βοηθά το ήπαρ προκειμένου να αποβάλει καρκινογόνες ουσίες. Η μυροσινάση διασπάται σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου και του έλκους του στομάχου.
Το μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι λαχανίδες, μπορούν να καταναλώνονται τόσο ωμά όσο και μαγειρεμένα.
Κατά το μαγείρεμα των συγκεκριμένων λαχανικών σχηματίζεται το θρεπτικό συστατικό ινδόλη που καταπολεμά τα προκαρκινικά κύτταρα πριν γίνουν κακοήθη.

Σκόρδο

Το σκόρδο καλύτερα να τρώγεται ωμό, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές συναναστροφές.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποσότητα της αλισίνης που προστατεύει τα αγγεία, γι αυτό το λόγο να προτιμάτε να προσθέτετε το σκόρδο στο τέλος του μαγειρέματος. Οπότε καλύτερα είναι να προσθέτετε το σκόρδο σας λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα και όχι στην αρχή.

Καρότα

Τα ωμά καρότα περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Με το μαγείρεμα καταστρέφονται οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη C.
Ωστόσο, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν περισσότερο β-καροτένιο απ’ ό,τι τα ωμά. Το β-καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές πρέπει να καταναλώνονται ωμές, γιατί χάνουν τη βιταμίνη C.

Καλύτερο να καταναλώνονται μαγειρεμένα:

Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι καλύτερο να καταναλώνονται μαγειρεμένα, γιατί έτσι απελευθερώνουν το κάλιο που περιέχουν.

Σπανάκι
Το σπανάκι είναι καλύτερο να καταναλώνεται μαγειρεμένο, γιατί έτσι θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ωστόσο και ωμό είναι πολύ θρεπτικό.

Ντομάτες

Κι όμως οι ντομάτες πρέπει να τρώγονται μαγειρεμένες με λίγο λάδι, γιατί με το μαγείρεμα απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο, το οποίο ως γνωστόν καταπολεμά τον καρκίνο. Η ποσότητα του λυκοπένιου στις ντομάτες είναι υψηλότερη ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες (έτοιμες σάλτσες, κέτσαπ).

Please follow and like us: