To My-City.gr σας παρουσιάζει Κουλίτς (ρώσικο τσουρέκι)

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 50 γρ. μαγιά νωπή ή 25 γρ. ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 270 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο & λίγο για τις φόρμες
  • 4 τεμ. αυγά
  • 300 γρ. αμύγδαλα λευκά, χοντροκομμένα στο μούλτι & λίγα ακόμα, τριμμένα σε σκόνη, για τις φόρμες
  • 125 γρ. φρουί γλασέ της αρεσκείας μας, ψιλοκομμένα & μερικά ολόκληρα για το γαρνίρισμα
  • 175 γρ. σταφίδες ξανθές

Γλάσο

  • 3 τεμ. αυγά, τα ασπράδια
  • 500 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 τεμ. λεμόνι (μόνο το χυμό του)

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τη μαγιά με το χλιαρό γάλα, το αλάτι και τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε έπειτα το λιωμένο βούτυρο (προσοχή να μην είναι καυτό γιατί θα καταστραφεί η μαγιά). Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και ρίχνουμε και τα αυγά, ένα-ένα.
Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για αρκετή ώρα έως ότου το μείγμα ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για περίπου 1 ώρα, έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν τη ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας λίγα-λίγα τα αμύγδαλα, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ και τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε δύο ψηλές στρογγυλές φόρμες της μπόμπας και τις πασπαλίζουμε με την αμυγδαλόσκονη. Γεμίζουμε τις φόρμες με τη ζύμη μέχρι τα 2/3 του ύψους τους και αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για άλλη 1 ώρα, έως ότου η ζύμη φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 50 λεπτά, έως ότου φουσκώσει πολύ και πάρει χρώμα το ψωμί. Ξεφορμάρουμε τα κουλίτς και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Γλάσο
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια σε μαρέγκα ρίχνοντας σιγά-σιγά την άχνη ζάχαρη και το χυμό. Θα σχηματιστεί ένα λευκό, παχύρρευστο γλάσο, το οποίο περιχύνουμε πάνω στα ψωμιά. Τέλος, γαρνίρουμε με φρουί γλασέ και σερβίρουμε.

Πηγή: steliosparliaros.gr