Υλικά

  • 450 γρ. αρακάς
  • 150 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 25 γρ. άνηθος
  • 80 μλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλεύρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. πιπέρι
  • 750 ml περίπου βραστό νερό (η ποσότητα νερού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και γι’ αυτό σημειώνεται μόνο ενδεικτικά)

 

Εκτέλεση

1. Σοτάρετε το κρεμμύδι

Στην κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει σε μεσαία ένταση. Όταν έχει έρθει σε θερμοκρασία ρίχνετε το κατεψυγμένο κρεμμύδι και ανακατεύετε κάθε τόσο. Στα περίπου 4 λεπτά που αρχίζει να μαραίνεται, προσθέτετε τα δυο μικρά μυστικά, την κουταλιά με το αλεύρι και την ζάχαρη και ανακατεύετε να πάνε παντού.

2. Σοτάρετε και βράζετε τον αρακά

Προσθέτετε τον αρακά και τον αφήνετε να σοταριστεί για 2 λεπτά πριν βάλετε το νερό. Καλύτερα βάλτε περίπου 600 ml βραστό νερό και αν χρειαστεί προσθέτετε μετά από το πρώτο δεκάλεπτο. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τελευταίο τον άνηθο. Θα μπορούσατε να αφήσετε τον άνηθο για τα τελευταία δυο-τρία λεπτά να μυρίσει πιο έντονα, αν και η διαφορά θα είναι μικρή, στο τέλος.

Τα αφήνετε με ανοιχτή την κατσαρόλα να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά ρίχνετε μια ματιά και στα 15 περίπου μπορεί να χρειαστεί πρόσθεση νερού. Στο 20λεπτο δοκιμάζετε τον αρακά κι αν σας φαίνεται έτοιμος, βάζετε στο δυνατό την εστία (με τον εξαεριστήρα στο φουλ να διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κορεσμός υδρατμών πάνω απ’ τη κατσαρόλα) να εξατμιστεί ό,τι νερό τυχόν απέμεινε και να μείνει η πηχτή σάλτσα στον αρακά.

Προσθέτετε αν θέλετε λίγο φρέσκο λάδι και διορθώνετε σε αλατοπίπερο! Μόλις λίγο καταλαγιάσει η θερμοκρασία είναι έτοιμος, χυλωμένος, πεντανόστιμος και θρεπτικός!

 

Πηγή : www.caruso.gr