Τυραύγουλο (Σαντορίνη)

To My-City.gr σας προτείνει το Τυραύγουλο από Σαντορίνη

Υλικά

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ γεμάτη πελτέ
  • 2 φλ. νερό
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πατάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 αυγά
  • 1½ φλ. χλωρό τυρί (ή φέτα)

Εκτέλεση

Το τυραύγουλο Σαντορίνης συνδυάζει τις πατάτες γιαχνί με τα αυτά στραπατσάδα.Στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά, χρησιμοποιούν φρέσκο τυρί για να τελειώσουν το φαγητό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όμως φέτα σε συνδυασμό με τυρί κρέμα που δίνει την ίδια υφή.

Κόψτε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε κομμάτια 3-4 εκατοστών.

Για το τυραύγουλο (αυγά με τυρί, κολοκυθάκια και πατάτες στην κατσαρόλα), βάζουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Ρίχνουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση. Τότε, προσθέτουμε τα κολοκύθια και τις πατάτες. Βάζουμε το καπάκι κι αφήνουμε να πάρει βράση.  Βράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό στο τέλος.

Όταν μαλακώσουν καλά οι πατάτες είναι ώρα για να φτιάξουμε τη σάλτσα τυραύγουλο. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα σπάμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί κι όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε το φαγητό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα (πάντα σε χαμηλή φωτιά) για 3-4΄ να πήξει η σάλτσα και να ψηθεί το αυγό.

Στο τέλος γίνεται πυκνή δεμένη σάλτσα με λαχανικά μελωμένα, αυγό και τυρί που λιώνει και είναι ώρα για βουτιές με φρέσκο ψωμί. Τρώγεται πάντα ζεστό.

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκαν μαζί μας η κ. Ρούλα Συρίγου από τη Θηρασιά και την ευχαριστούμε πολύ.

Πηγή: www.argiro.gr

Please follow and like us: