Το My-City.gr προτείνει για σήμερα Μ.Πέμπτη Σουβλάκια Λαχανικών με ξύδι Μπαλσάμικο και Καλαμάρια γεμιστά σβησμένα με ούζο

 

Υλικά (για τα Καλαμάρια γεμιστά σβησμένα με ούζο )

  •  2 καλαμάρια περίπου 500 γραμμάρια το καθένα
  • 400 γραμμάρια μανιτάρια διάφορα ψιλοκομμένα (λευκά, καστανά, πλευρώτους)
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το μαρινάρισμα

  •  70 ml ούζο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα κομμένη σε καρέ
  • 5-6 κόκκους πιπεριού
  • 1-2 φύλλα δάφνης

Για την σάλτσα

  •  ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα σκεύος ζεσταίνετε το ούζο (προσοχή δεν θέλουμε να πάρει βράση) και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ντομάτα, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Αφαιρείτε από τη φωτιά και το βάζετε σε ένα μπολ. Πλένετε καλά τα καλαμάρια μέσα και έξω, σχίζοντας την εσοχή κάτω από το κεφάλι χωρίς ωστόσο να το κόψετε τελείως. Βυθίζετε τα καλαμάρια στη μαρινάτα, σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο όλο το βράδυ. Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτετε τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Αφήνετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και προσθέτουμε τον κόλιανδρο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά. Στραγγίζετε τα καλαμάρια και τα γεμίζετε με το μείγμα μας και αν χρειάζεται κλείνετε τυχόντα κενά με μία οδοντογλυφίδα. Αλατοπιπερώνετε και τοποθετείτε τα καλαμάρια σε αλουμινόχαρτο χωρίς να τα κλείσετε και τα ραντίζετε με τη μαρινάδα. Το τοποθετείτε σε προθερμασμένο grill (στους 200 βαθμούς περίπου) ή σε κάρβουνα και τα ψήνετε για 12 με 15 λεπτά γυρίζοντας τα συχνά.

Βάζετε την υπόλοιπη μαρινάδα σε ένα σκεύος μαζί με το ζωμό λαχανικών, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα από τα υγρά. Κόβετε το καλαμάρι σε φέτες και περιχύνετε με τη σάλτσα.

Υλικά (για τα  Σουβλάκια Λαχανικών με ξύδι Μπαλσάμικο)

  •  μελιτζάνες  κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 κολοκυθάκια κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 18 μανιτάρια μικρά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο + 3 κουταλιές της σούπας
  • ¼ κούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας μυρωδικά ξερά τριμμένα ( ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο, θυμάρι)
  • αλάτι χοντρό
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 18 καλαμάκια για σουβλάκι

Εκτέλεση

 Περνάμε τα κομμάτια λαχανικών εναλλάξ στο καλαμάκια και αραδιάζουμε σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Ραντίζουμε με τις 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να καεί ελαφρά ο εξωτερικός φλοιός των λαχανικών. Το εσωτερικό θα πρέπει να «κρατάει». Σε ένα σκεύος ζεσταίνουμε το μπαλσάμικο και διαλύουμε τη ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά- σιγά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας το μείγμα για να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε τα σουβλάκια λαχανικών ζεστά και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μπαλσάμικου.