Γλυκό - Ρόφημα -Ποτό

Τούρτα Γη

To  My-City.gr σας παρουσιάζει την Τούρτα Γη.

Σήμερα, 05 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Υλικά

Για το κέικ

  • 380 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 8 αυγά μέτρια
  • 380 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 50 γρ. πολύχρωμα σοκολατάκια

Για τη γκανάς

  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος

Για το γλάσο

  • 2 ασπράδια αυγών
  • 480 γρ. ζάχαρη άχνη, περασμένη από σήτα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1/4 κ.γ. γαλάζιο χρώμα σε πάστα

Για τη ζαχαρόπαστα

  • 100 γρ. λευκή ζαχαρόπαστα
  • 1/2 κ.γ. πράσινο χρώμα σε πάστα

Εκτέλεση

Για το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη στρογγυλή επιφάνεια από τις 2 ειδικές στρογγυλές φόρμες αφήνοντας 2 εκ. πάνω από το χείλος της φόρμας.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη για 3-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Το μείγμα θα μας φαίνεται κομμένο αλλά μόλις προσθέσουμε και το αλεύρι θα πάρει την υφή που θέλουμε.

Μόλις ομογενοποιηθούν τα αυγά στο μείγμα προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και μοιράζουμε στις δύο φόρμες το μείγμα.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Μπορούμε να δούμε αν το κέικ έχει ψηθεί, τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα  και αν αυτή βγαίνει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο.

Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα.

Ξεφορμάρουμε και πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο του κάθε ημισφαιρίου να κάνει ελαφριά λακούβα, αλλιώς όταν κρυώσει μπορεί να αφαιρέσουμε ένα τμήμα από το κέντρο του παντεσπανιού.

Προσθέτουμε τα πολύχρωμα σοκολατάκια και καπακώνουμε με το δεύτερο ημισφαίριο.

Για τη γκανάς

Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.Μεταφέρουμε το μπολ σε ένα μπεν μαρί και λιώνουμε τη σοκολάτα. Αφαιρούμε με προσοχή το μπολ από το μπεν μαρί.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Με το που αρχίσει να κοχλάζει η κρέμα γάλακτος αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε με τη βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης (μαρίζ) τη λιωμένη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο μείγμα σαν πάστα.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και στρώνουμε πάνω από στο κέικ.

Μεταφέρουμε το κέικ στο ψυγείο και αφήνουμε για 2 ώρες να σφίξει η γκανάς πάνω στο κέικ.

Για το γλάσο

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα αλλά πριν σφίξει καλά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το γαλάζιο χρώμα μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λαμπερή γαλάζια μαρέγκα. Με τη βοήθεια μίας σπάτουλας καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από το στρογγυλό κέικ. Πιέζουμε σε διάφορα σημεία τη σπάτουλα να γίνει πιο ανάγλυφο το γλάσο.

Πλάθουμε στον πάγκο εργασίας τη ζαχαρόπαστα με το πράσινο χρώμα σε πάσταμέχρι να έχουμε μία πράσινη ζαχαρόπαστα.

Ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.Εκτυπώνουμε τον χάρτη του κόσμου και κόβουμε με ψαλίδι τις ηπείρους.

Απλώνουμε τα κομμάτια των ηπείρων πάνω στη ζαχαρόπαστα και με κοπίδι κόβουμε το περίγραμμα των ηπείρων.Κολλάμε πάνω στο γλάσο που δεν έχει στεγνώσει τελείως τα κομμάτια και πιέζουμε ελαφρά.

Πηγή: akispetretzikis.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button