Το My-City.gr σας παρουσιάζει Ρολό κιμά wellington

Υλικά

  • 4 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. θυμάρι φρέσκο
  • 2 κ.σ.  φρέσκια ρίγανη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 300 γρ. ψωμί του τοστ
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • αλάτι
  • mix πιπεριών
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αυγά
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 50 γρ. λιαστή ντομάτα
  • 4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • 8 φέτες μπέικον
  • 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό (για άλειμμα)

Για τις πατάτες

  • 500 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, πλυμένες
  • 5 γρ. φρέσκο δενδρολίβανο
  • 5 γρ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. ημίχονδρο αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • mix πιπεριών

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε 2 σκ. σκόρδο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο.Στη συνέχεια προσθέτουμε το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.

Ρίχνουμε το αρωματικό μας ψωμί σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.Παράλληλα, καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις 2 σκ. σκόρδο και τα βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.

Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να γίνουν μικρά κομματάκια (δεν θέλουμε να λιώσουν).Σε ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το μείγμα των λαχανικών για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 του αρχικού. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ακόμα πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να φτάσει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου (θα βοηθήσει αν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ).Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά μας, τη φρυγανιά (αρωματικό ψωμί), τον κιμά, τα αυγά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τον κιμά για περίπου 3-4 λεπτά.

Παίρνουμε ένα μπολ, σπάμε μέσα την φέτα με τα χέρια μας προσθέτουμε το τυρί κρέμα την λιαστή ντομάτα  ψιλοκομμένη,  το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.Στρώνουμε μια λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας, βάζουμε τον κιμά από πάνω, βάζουμε μια άλλη λαδόκολλα πάνω από τον κιμά και με τη βοήθεια ενός πλάστη  ανοίγουμε τον κιμά 30×50 εκ.

Πάνω από τον κιμά απλώνουμε τις 8 φέτες μπέικον, τη μια δίπλα στην άλλη και αφήνουμε 2 δάχτυλα κενό στις άκρες.Παίρνουμε τη γέμιση με τα τυριά που έχουμε φτιάξει, την πλάθουμε ώστε να γίνει σαν ένα μικρό ρολό και την τοποθετούμε πάνω στα μπέικον.Με τη βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ένα μεγάλο ρολό, τυλίγουμε από πάνω και με αλουμινόχαρτο και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.

Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε για 50 λεπτά.Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει.Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο προσεκτικά για να μην σπάσει το ρολό και αφαιρούμε τυχόν υγρά που έχει βγάλει κατά το ψήσιμο.

Κόβουμε διαγώνια το ⅓ του ρολού και τυλίγουμε το μεγάλο κομμάτι του ρολού με ένα φύλλο σφολιάτας. Το άλλο φύλλο της σφολιάτας το κόβουμε στη μέση και τυλίγουμε το μικρό κομμάτι.Το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα  και ενώνουμε τα 2 κομμάτια αλείφοντάς τα με τον κρόκο και το νερό ώστε να δημιουργήσουμε έναν κορμό δέντρου.

Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού πιέζουμε τα 2 ζυμάρια ώστε να ενωθούν μεταξύ τους και χαράζουμε οριζόντιες γραμμές ελαφριά σε όλη την επιφάνεια δημιουργώντας μια επιφάνεια που να μοιάζει με ξύλο.Αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο και ψήνουμε στους 200οC για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει η σφολιάτα ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Για τις  πατάτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.Στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με το ημίχονδρο αλάτι.Απλώνουμε τις πατάτες στο ταψί και βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά  (αναλόγως το μέγεθος οι πατάτες μας για να είναι έτοιμες θα πρέπει να τρύπιουνται με ένα μαχαίρι).Αφαιρούμε από τον φούρνο, τις κόβουμε στην μέση και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, απλώνουμε τις πατάτες από την κομμένη πλευρά στο τηγάνι.Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, καρυκεύουμε με το θυμάρι και το δενδρολίβανο και ανακατεύουμε 2-3 φορές με προσοχή να μην λιώσουν.Όταν πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού.Σερβίρουμε μαζί με το wellington μας.

Πηγή: www.akispetretzikis.com