Υλικά

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 650 γρ. αλεύρι
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • κανέλα τριμμένη
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
  • καρβουδισμένο αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα ή καρύδι

Υλικά για σιρόπι

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι νερό

 

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι,το αλάτι,τη ζάχαρη και τη βανίλια.Κατόπιν διαλύουμε σ’ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά και ανοίγουμε μια λακούβα στο αλεύρι και τη ρίχνουμε μέσα.Ανακατεύουμε σιγά σιγά προσθέτοντας κι άλλο νερό χλιαρό,μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός,όχι όμως πολύ σφιχτός.Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα τη λεκάνη με το χυλό και την αφήνουμε κοντά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει πολύ και διπλασιαστεί σε όγκο.Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε άφθονο καλαμποκέλαιο ,παίρνουμε με το χέρι μας ζύμη,τη σφίγγουμε ώστε να βγει από πάνω μια μπαλίτσα,την κόβουμε με ένα βρεγμένο κουτάλι και τη ρίχνουμε στο ζεματισμένο λάδι.Δεν πρέπει να ρίξουμε πολλούς μαζί ,για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.Όταν ροδίσουν,τους στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε πιατέλα.Ετοιμάζουμε το σιρόπι και τους περιχύνουμε με αυτό.Τους πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ ή καρύδι και τριμμένη κανέλα.

Μην ξεχνάτε μπορείτε να τους συνοδεύσετε με πραλίνα ή λευκή σοκολάτα ή αν προτιμάτε κλασσικές γεύσεις τους συνοδεύετε με θυμαρίσιο μέλι.