7 λόγοι για να ακολουθήσετε την Μεσογειακή Διατροφή

Το My-City.gr σας παρουσιάζει τους 7 λόγους  για να ακολουθήσετε την Μεσογειακή Διατροφή

Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή

Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα των Κρητικών (κυρίως), αλλά των άλλων χωρών της Μεσογείου, οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν. Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου.

Χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα ακόλουθα:

  • Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες)
  • Καθημερινή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους (ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α.)
  • Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί σε εβδομαδιαία βάση
  • Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων
  • Χρήση του ελαιολάδου (που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες) σαν κύρια πηγή λίπους και ελάχιστη κατανάλωση ζωικών λιπών
  • Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες)
  • Κατανάλωση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση
  • Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα και τυρί) σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κατανάλωση κρασιού σε καθημερινή βάση αλλά με μέτρο (1-2 ποτήρια)

Η μελέτη των 7 χωρών και η ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ως πρότυπο για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε η λεγόμενη «Μελέτη των 7 χωρών» από τον Αμερικανό Ancel keys και τους συνεργάτες του. Η μελέτη διήρκησε 30 χρόνια και συμμετείχαν συνολικά περίπου 13.000 άνδρες, οι οποίοι επιλέχθηκαν από 16 διαφορετικές περιοχές 7 χωρών (Φιλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα). Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η ασαφής μέχρι τότε σχέση μεταξύ της δίαιτας και της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Τα αποτελέσματα από την έρευνα αυτή έδειξαν ότι οι Κρητικοί είχαν τα μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και καρκίνο. Επιπρόσθετα, οι Κρητικοί είχαν και τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής απ’ όλους όσους συμμετείχαν στην έρευνα. Μάλιστα, μετά την πάροδο 20 ετών παρακολούθησης, οι Κρητικοί παρουσίαζαν μικρότερα ποσοστά θανάτων από όλες γενικά τις αιτίες. Επιπρόσθετα, μετά από 25 έτη παρακολούθησης, οι Κρητικοί είχαν θεαματικά μικρότερα ποσοστά θανάτων από στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βόρεια Ευρώπη, ακόμα όμως και συγκριτικά με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Η μικρότερη συχνότητα στεφανιαίας νόσου και καρκίνου, καθώς επίσης και η μικρότερη θνησιμότητα απ’ όλα τα αίτια που παρατηρήθηκαν στους Κρητικούς, αποδόθηκαν στις χαρακτηριστικές διατροφικές τους συνήθειες.

Η πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής

Μετά την μελέτη των 7 χωρών, έγινε μια προσπάθεια από μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Harvard, με την συμβολή Ελλήνων επιστημόνων, να δημιουργηθούν διατροφικές οδηγίες με βάση το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής. Έτσι, προέκυψε η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Στην βάση της πυραμίδας (κατανάλωση σε καθημερινή βάση) είναι τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά και τα προϊόντα τους, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά. Στην αμέσως επόμενη βαθμίδα (εβδομαδιαία κατανάλωση) είναι τα πουλερικά και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, οι πατάτες και τα αβγά. Στην κορυφή της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η οποία συστήνεται σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες.   

Τα οφέλη στην υγεία μας από την Μεσογειακή Διατροφή

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν μετά και την μελέτη των 7 χωρών. Συγκεκριμένα
  • Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)
  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσο
  • Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα
  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2
  • Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  • Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων
  • Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

 Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Πηγή: hdiet.weebly.com

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *