Μία ωραία λύση για το επίσημο κέρασμα κάθε γιορτινής βραδιάς και ό,τι πρέπει για μεγάλη παρέα!

Υλικά

Γκανάς

  • 500 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο περίπου
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 30 γρ. ρούμι μαύρο (ή κονιάκ ή ουίσκι)

Καραμελωμένα φουντούκια

  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό
  • 160 γρ. φουντούκια

Μερίδες: 14, Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: 1-2 ώρες

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε στην κουβερτούρα. Περιμένουμε ένα λεπτό να τη μαλακώσει και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (ευλύγιστη σπάτουλα) μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε και το ρούμι. Αδειάζουμε την γκανάς σε μια βαθιά φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση και το αφήνουμε στην κατάψυξη να σταθεροποιηθεί (για 1-2 ώρες).

Στο μεταξύ, βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε συνεχώς. Στην αρχή θα ζαχαρώσουν αλλά συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν (θα ενωθούν μεταξύ τους και θα σκληρύνουν).

Βγάζουμε την γκανάς από την κατάψυξη. Για να ξεφορμάρουμε, βυθίζουμε τη φόρμα κατά τα 2/3 σε καυτό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Σπάμε τα καραμελωμένα φουντούκια σε μικρότερα κομμάτια και γαρνίρουμε το γλυκό. Η υφή του είναι πολύ πλούσια και γεμάτη, γι’ αυτό κόβουμε μικρές μερίδες.

Πηγή: http://www.steliosparliaros.gr/

Please follow and like us: