To My-City.gr σας παρουσιάζει την νόστιμη τάρτα με σιρόπι σφενδαμιού,Maple Syrup Pie.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας (κρύο), σε κύβους
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή
  • 230 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 160 γρ. maple syrup (σιρόπι σφενταμιού)
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/2 κ.γ. απόσταγμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χοντρό αλάτι για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζύμη
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ με το φτερό, μέχρι να ενωθούν σε ζύμη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μία ώρα. Έπειτα, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3 χλστ. Στρώνουμε το φύλλο μέσα σε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 22 εκ. ή το κόβουμε σε επιμέρους δίσκους, τους οποίους στρώνουμε μέσα σε ατομικές φόρμες τάρτας. Φροντίζουμε πάντα να καλύπτονται και τα τοιχώματα από τις φόρμες και κόβουμε όση ζύμη εξέχει.

Γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το maple syrup, τα αβγά, τη βανίλια και το αλάτι. Γεμίζουμε την τάρτα (ή τις τάρτες) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 35 λεπτά (για τις ατομικές τάρτες) ή 50 λεπτά (για τη μεγάλη τάρτα), μέχρι να πήξει η γέμιση παντού εκτός από το κέντρο, όπου θα πρέπει να παραμένει λίγο υγρή.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 15 λεπτά, την πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι (αν θέλουμε) και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
Σερβίρουμε την τάρτα κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, με μία κουταλιά σαντιγί σε κάθε κομμάτι.

TIPS

  • Επειδή η γέμιση μπορεί να χυθεί στο ψήσιμο, τοποθετούμε τις τάρτες πάνω σε ένα ταψί όση ώρα ψήνουμε, ώστε να μη λερώσουμε το φούρνο.
  • Με τα περισσεύματα της ζύμης μπορούμε να κόψουμε σχήματα της αρεσκείας μας, π.χ. αστεράκια, για να διακοσμήσουμε την επιφάνεια των γλυκών προτού τα σερβίρουμε. Αυτά θα τα ψήσουμε χωριστά, στους 170°C για 6-8 λεπτά.