To My-City.gr σας παρουσιάζει  Mιλφέιγ σε ποτήρι με τραγανό φύλλο σφολιάτας και με ιδιαίτερα αρωματική κρέμα με τόνκα!

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας

Για την κρέμα

  • 450ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 170ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 4 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (80 γρ.)
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 10 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 7 γρ. τόνκα, τριμμένη

Για το γαρνίρισμα

  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 κομματάκια από φύλλο χρυσού (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Φτιάξτε την κρέµα. Τρίψτε τον καρπό της τόνκα στο µούλτι µέχρι να γίνει σκόνη. Βάλτε 50ml κρέµα γάλακτος, το γάλα και την τριµµένη τόνκα σε µια µεσαία κατσαρόλα. Τοποθετήστε τη σε µέτρια φωτιά και αφήστε να πάρουν µία βράση. Αποσύρετε, καλύψτε την κατσαρόλα µε διάφανη µεµβράνη και αφήστε το µείγµα να σταθεί για 10΄. Σε ένα µπολ, ανακατέψτε µε αυγοδάρτη τη ζάχαρη µε το αυγό και τους κρόκους µέχρι να ασπρίσουν.

Στη συνέχεια προσθέστε το κορν φλάουρ και το γάλα σε σκόνη και ενσωµατώστε απαλά. Περάστε το ζεστό µείγµα από σινουά και προσθέστε το λίγο λίγο στο µείγµα µε τα αυγά, ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη να οµογενοποιηθούν. Μεταφέρετε το µείγµα στην κατσαρόλα και βάλτε το σκεύος σε µέτρια φωτιά, αναδεύοντας συνεχώς µε τον αυγοδάρτη µέχρι η κρέµα να πήξει. Μόλις πήξει, κατεβάστε τη θερµοκρασία και συνεχίστε το ανακάτεµα έντονα µέχρι να γυαλίσει η κρέµα.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάστε την κρέµα σε ένα ρηχό µπολ. Καλύψτε το µε διάφανη µεµβράνη, η οποία να εφάπτεται στην κρέµα για να µην κάνει κρούστα και βάλτε το στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Προθερµάνετε τον φούρνο στους 200 °C, στον αέρα. Φτιάξτε το φύλλο. Στρώστε µε αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος µία λαµαρίνα φούρνου και απλώστε πάνω το φύλλο σφολιάτας. Τρυπήστε την επιφάνειά του µε ένα πιρούνι. Καλύψτε και από πάνω µε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε πάνω µια σχάρα, ώστε να έχει βάρος και να µη φουσκώσει το φύλλο κατά το ψήσιµο. Ψήστε το φύλλο στη µεσαία σχάρα του φούρνου για 5΄ στους 200 °C, στον αέρα και µετά χαµηλώστε τη θερµοκρασία στους 180 °C και ψήστε για ακόµα 25΄.

Τα τελευταία 5΄, αφαιρέστε τη σχάρα και το χαρτί και αφήστε το φύλλο να πάρει χρώµα. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Μοντάρετε το µιλφέιγ. Βγάλτε την κρέµα από το ψυγείο και βάλτε τη στον κάδο του µίξερ. Χτυπήστε µε το εξάρτηµα σύρµα, µέχρι η κρέµα να γυαλίσει και να µην έχει κοµµατάκια. Ρίξτε τα υπόλοιπα 120ml κρέµα γάλακτος σε ένα µπολ και χτυπήστε τη σε µέτρια ταχύτητα µε µίξερ χειρός µέχρι να γίνει σαντιγί.

Ενσωµατώστε τη σαντιγί στην κρέµα ανακατεύοντας µε απαλές και κυκλικές κινήσεις µε µια σπάτουλα σιλικόνης. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαµέτρου 6-7 εκ. κόψτε το φύλλο σε 12 δίσκους. Τοποθετήστε έναν δίσκο σφολιάτας σε ένα ποτήρι ίδιας διαµέτρου και βάλτε από πάνω µε ένα κουτάλι µια στρώση κρέµας. Συνεχίστε κάνοντας εναλλάξ 4 ακόµα στρώσεις σφολιάτας-κρέµας και τελειώστε µε έναν δίσκο σφολιάτας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία µε τα υπόλοιπα υλικά σε ακόµα ένα ποτήρι. Πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη, διακοσµήστε προαιρετικά µε µικρά κοµµατάκια από φύλλο χρυσού και σερβίρετε.