Τα καρύδια σύμμαχοι στην καλή λειτουργία και υγεία του εντέρου;

Νέα έρευνα δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία για την ωφέλιμη δράση που έχουν τα καρύδια στην καλή υγεία του εντέρου.

Νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η τακτική κατανάλωση καρυδιών ενδέχεται να ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία του πεπτικού συστήματος καθώς συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Η έρευνα βασίστηκε σε μελέτη που έγινε σε αρουραίους. Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων σε αυτά οι επιστήμονες χορήγησαν σε μία ομάδα υποκειμένων μία διατροφή η οποία ήταν πλούσια σε καρύδια σε μία ποσότητα που στα μέτρα του ανθρώπου θα αντιστοιχούσε σε ημερήσια κατανάλωση μισού φλιτζανιού. Στην άλλη ομάδα ακολούθησαν μία διατροφή χωρίς καρύδια. Τα πειράματα είχαν διάρκεια έως 10 εβδομάδες και οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όσοι αρουραίοι τρέφονταν και με καρύδια εμφάνισαν αύξηση των ωφέλιμων βακτηριδίων Lactobacillus, Roseburia, και Ruminococcaceae.

Τα καρύδια σύμμαχοι στην καλή υγεία του εντέρου; Greek-Gourmet.gr

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Λορι Μπέιρλεϊ τα καρύδια έχουν προβιοτική δράση: «Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που περιέχουν σημαντική ποσότητα α-λινολεϊκού οξέος (2,5 γραμμάρια ανά 28 γραμμάρια καρυδιών), ενώ είναι και πλούσια πηγή πρωτεΐνης (4 γραμμάρια ανά μερίδα) και φυτικών ινών (2 γρ. ανά μερίδα)». Τονίζοντας τη σημασία της έρευνας η Δρ. Μπέιρλεϊ αποκάλυψε πως η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλία συντελεί σε καλύτερη υγεία ενώ η μικρότερη ποικιλία σχετίζεται με δυσάρεστες καταστάσεις όπως είναι η παχυσαρκία και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα της θέσης καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τα αποτελέσματα των ζωικών πειραμάτων να διαφοροποιούνται από τα αποτελέσματα που εμφανίζονται στους ανθρώπους.

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *