Γράφει ο φιλόλογος Η. Τσιάμαλος

Τι μπορεί να συμβεί όταν ένας υπηρέτης και βαθύς γνώστης της γαστρονομίας, της τέχνης και επιστήμης της διατροφής, όπως είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης, συναντά έναν πανεπιστημιακό καθηγητή της Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα που μελετά μεταξύ άλλων , τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στους ζωντανούς οργανισμούς όταν καταναλώνουν φυτικά ή ζωικά προϊόντα που υπάρχουν στον κόσμο που ζούμε και στην κουζίνα μας; Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο δομημένο στην εξής πρωτότυπη λογική: Το κάθε τρόφιμο περνάει πρώτα από το «μικροσκόπιο» του Δ. Κουρέτα και παρουσιάζεται με έναν πολύ απλό και σαφή τρόπο: Η γνώση από το παρελθόν, τα αποτελέσματα της εργαστηριακής έρευνας, οι σύγχρονες κλινικές μελέτες, τα δυνατά του χαρακτηριστικά, οι ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για τους φιλομαθείς υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για κάθε προϊόν και παρουσίαση των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια το προϊόν μετακομίζει στην κουζίνα του Ηλία Μαμαλάκη ο οποίος το χρησιμοποιεί σε μια απλή συνταγή που κατά κανόνα φτιάχνεται εύκολα. Με απλά υλικά όπως το το κρεμμύδι, η ντομάτα, το λάδι, το μέλι,ο Η.Μαμαλάκης αναδεικνύει την απλότητα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας που έχει ως δυνατά όπλα, ποιοτικές μεσογειακές πρώτες ύλες. Ποιο κοινό στοιχείο έχουν οι δυο συγγραφείς που προέρχονται από τελείως διαφορετικούς χώρους; Είναι η βαθιά αγάπη τους για αυτή τη χώρα, για τα προϊόντα της και τις γεύσεις, όπως αυτές πέρασαν από γενιά σε γενιά. Ένας αέρας ελληνικότητας και αισιοδοξίας διατρέχει όλο το βιβλίο καθώς (ξανά) ανακαλύπτουμε τους θησαυρούς που κρύβει η ελληνική φύση. Είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε με μια άλλη ματιά, διατροφικά αγαθά που τα θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα. Το ελληνικό λάδι, το μέλι, η σταφίδα, το τυρί, μοναδικής αξίας προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκτούν τις διαστάσεις που τους αξίζουν από δυο συγγραφείς που μέσα από τα ταξίδια τους και την εμπειρία του εξωτερικού, έχουν πιστέψει σ’αυτά τα γεννήματα της ελληνικής γης.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμηθούν τον τρόπο που τρέφονταν όταν ήταν παιδιά, ενώ οι νεότεροι θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για την καθημερινή τους διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα άγνωστης προέλευσης, αμφιβόλου ποιότητας και επιστημονικά εξακριβωμένης καταστροφικής επίδρασης για τον ανθρώπινο οργανισμό σε βάθος χρόνου. Ο αναγνώστης μετά από το γοητευτικό ταξίδι στον ελληνικό χωροχρόνο των γεύσεων είναι αδύνατο να μη μελαγχολήσει όταν ξαναδεί την πληθώρα των ταχυφαγείων με τα επεξεργασμένα πολυχρησιμοποιημένα λάδια και τις θερμίδες με μηδαμινή διατροφική αξία. Είμαστε ως λαός ικανοποιημένοι με την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παιδική παχυσαρκία; Θέλουμε να αλλάξουμε; Η αμφισβήτηση και η αλλαγή περνάνε υποχρεωτικά από τη γνώση και την εμπειρία του διαφορετικού και βέβαια από την εκπαίδευση. Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι από αυτούς που παίρνουνε τις σημαντικές αποφάσεις, όταν διαβάσουν το βιβλίο, θα κάνουν τις εξής απλές σκέψεις: Πώς θα άλλαζαν η σχολική ζωή και τα σωματικά χαρακτηριστικά των παιδιών μας αν αναθέταμε στον Δ. Κουρέτα και Η. Μαμαλάκη να δημιουργήσουν ένα εβδομαδιαίο μενού για τους μαθητές, στηριγμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή; Στους γονείς θα μπορούσε να σταλεί το εξής απλό μήνυμα: «Πόσα ξοδεύετε για την καθημερινή διατροφή του παιδιού σας; Τρία ευρώ; Θα θέλατε να δίνετε τα δυο στο σχολείο το οποίο θα προσφέρει καθημερινά ένα μεσημεριανό γεύμα στο παιδί σας και ταυτόχρονα θα το εκπαιδεύει σε ένα διαφορετικό και υγιεινό τρόπο διατροφής;

Αν ωστόσο έχετε ενδοιασμούς θα μπορείτε να δίνετε μέσα σε ένα τροφοδοχείο το φαγητό του παιδιού σας από το σπίτι» Πιστεύω ότι οι δυο συγγραφείς, διακεκριμένοι δάσκαλοι και οι δυο στον τομέα τους, ενδόμυχα αυτό είχαν στο νου τους. Να δείξουν σε όλους μας ένα νέο, διαφορετικό δρόμο, με αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, λιγότερα προβλήματα υγείας και τη θετική διάθεση που πάντα ακολουθεί όταν μοιραζόμαστε παραδοσιακά φαγητά με καλή παρέα… Το βιβλίο του Δημήτρη Κουρέτα και Ηλία Μαμαλάκη είναι ένας σύγχρονος διατροφικός οδηγός που μας προτείνει μια διαφορετική μέλλον, στον παγκοσμιοποιημένο πλέον γαλαξία των την τροφών, με την πολύτιμη όμως πείρα και γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής. Σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια συζητούν για την αξία της μεσογειακής διατροφής. Το μικρό αυτό βιβλίο συνοψίζει, συμπυκνωμένη, την ελληνική εκδοχή της και είναι, όπως και αυτή, ωφέλιμο και απολαυστικό!

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί στη Λάρισα από τους συγγραφείς την Τρίτη 9 Μαΐου στις 7 μ.μ στην αίθουσα ΟΥΗΛ ( Πίσω από τη Νομαρχία).

Please follow and like us: