Ξηροδερμία ή Πιτυρίδα; Ποια η διαφορά και πώς να τις καταπολεμήσεις!

Οι περισσότεροι, όταν βλέπουν άσπρες «νιφάδες» στους ώμους τους, θεωρούν αμέσως ότι πρόκειται για πιτυρίδα από τo τριχωτό του κεφαλιού. Αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε το σωστό. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για πρόβλημα που οφείλεται σε ξηροδερμία. Αλλά πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο; Οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές και μπορεί να εντοπιστούν μόνο με τη σωστή διάγνωση του κομμωτή συμβούλου και φυσικά ενός δερματολόγου σε περιπτώσεις που το φαινόμενο είναι αρκετά επίμονο και έντονο !

αντρική ξηροδερμία
Το δέρμα αποτελείται από τρεις στοιβάδες. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι η επιδερμίδα η οποία συνέχεια ανανεώνεται. Κατά τη διαδικασία της ανανέωσης τα κύτταρα της επιδερμίδας σταδιακά φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος όπου και απομακρύνονται από τον οργανισμό μας. Αυτός ο κύκλος ολοκληρώνεται περίπου σε έναν μήνα . Όταν όμως αυτός ο κύκλος της ανανέωσης ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα τότε τα κύτταρα απομακρύνονται μαζικά και δημιουργούν προβλήματα!

 

Που οφείλεται η ξηροδερμία τελικά?

Η ξηροδερμία στα μαλλιά χαρακτηρίζεται συνήθως από μεγάλες ή και πιο μικρές λευκές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής και οφείλεται σε απώλεια της φυσικής υγρασίας από το δέρμα του κεφαλιού ή οποία μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή μη επαγγελματικού σαμπουάν , από την κακή απομάκρυνση υπολειμμάτων από προϊόντα styling , από τον πολύ κρύο καιρό, από το σκληρό νερό και φυσικά από το άγχος, την μη ισορροπημένη διατροφή και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό!

 

Που οφείλεται η πιτυρίδα;

Η πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από μικρότερες , λιπαρές ή ξηρές νιφάδες, που έχουν συνήθως κιτρινωπό ή γκρι χρώμα. Οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος (φυσικού ελαίου) στην επιδερμίδα και την ανάπτυξη ενός μύκητα ο οποίος τρέφεται από το επιπλέον σμήγμα και από τα νεκρά δερματικά κύτταρα στο τριχωτό , αναγκάζοντας τα ζωντανά δερματικά κύτταρα να “ξεφλουδίζουν” με μεγαλύτερη συχνότητα και να συσσωρεύονται αυτά τα κομματάκια στο δέρμα.

 

Πως θα αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία και την πιτυρίδα για πάντα

Η ξηροδερμία και η πιτυρίδα στα μαλλιά μπορεί να δοκιμάσει την υπομονή σας και να σας κάνει να καταφύγετε στα μεγάλα μέσα προκειμένου να απαλλαγείτε από το άκρως ενοχλητικό αυτό πρόβλημα. Μια λάθος τακτική μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση αντί να την καταπραΰνει, ειδικά στην περίπτωση του ερεθισμένου τριχωτού της κεφαλής που παρουσιάζει κνησμό. Εστιάστε  λοιπόν  σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε το πρόβλημα μια και καλή:

 

  • Μην νιώθετε ενοχές ή ντροπή

Η ξηροδερμία και η πιτυρίδα σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από το πρόβλημα αυτό. Είτε πρόκειται για λιπαρή πιτυρίδα είτε για ξηρή, τα αίτια είναι κοινά: οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν περίσσεια σμήγματος και αυξάνουν στο δεκαπλάσιο τη φυσική παρουσία των μυκήτων στην επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής. Αποτέλεσμα: το τριχωτό της κεφαλής γίνεται ευαίσθητο, παρουσιάζει έντονο ξεφλούδισμα, και εμφανίζει πιτυρίδα.

 

 

  • Ακατάλληλα Σαμπουάν !

Τέλος στα ακατάλληλα ή στα πολύ επιθετικά σαμπουάν. Με τον καιρό, καθιστούν ευπαθές το τριχωτό της κεφαλής, προξενούν φλεγμονή και οδηγούν στην εμφάνιση νέας πιτυρίδας ή ξηροδερμίας . Ιδανική λύση είναι να λούζεστε κάθε δύο μέρες, όχι συχνότερα, χρησιμοποιώντας ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν ή κατά της ξηροδερμίας , ώστε να επαναφέρετε την ισορροπία στην περιοχή του τριχωτού. Μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων πρέπει να λούζεται με σαμπουάν καθημερινά, όπως τα άτομα με πολύ λεπτή τρίχα, εκείνοι που ασκούνται πολύ (και ιδρώνουν αναλόγως), ή εκείνοι που διαμένουν σε περιοχή με αυξημένη υγρασία περιβάλλοντος. Επιλέξτε σαμπουάν και μάσκες με συστατικά που προσφέρουν τροφή, βιταμίνες , αμινοξέα και την απαραίτητη υγρασία στην τρίχα. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να εναλλάσσονται τα σαμπουάν κατά του ξηρού δέρματος ή σαμπουάν κατά της πιτυρίδας, επειδή μερικά από αυτά σε συνεχή χρήση μπορεί να προκαλέσουν τοπικό ερεθισμό και νέα ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής.

 

  • Ακατάλληλα προϊόντα styling. Αλλάξτε τα με εξειδικευμένες σειρές

Όπως τα σαμπουάν έτσι και τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα Styling με μεγάλη περιεκτικότητα σε οινόπνευμα , πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να εντείνετε το πρόβλημα! Χρησιμοποιήστε μόνοεπαγγελματικά προϊόντα styling και ζητήστε από τον κομμωτή σας συμβουλές για την ορθή χρήση κάθε προϊόντος (Πάντα μακριά από τις ρίζες)! Προσπαθήστε να μην αγγίζετε συνέχεια τα μαλλιά σας!

 

  •  Σωστό λούσιμο και στέγνωμα μαλλιών

Προσοχή!! Σε κάθε περίπτωση το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο , κατά το λούσιμο άφηστε το σαμπουάν λίγα λεπτά να δράσει στις ρίζες των μαλλιών και στη συνέχεια κάντε με τις ψίχες των δακτύλων ήπιες κινήσεις μασάζ και σκουπίστε επίσης απαλά ταμπονάρωντας τα μαλλιά με μια πετσέτα! Περιορίστε το καθημερινό πιστολάκι με πολύ ζεστό αέρα και αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν με φυσικό τρόπο, όποτε αυτό είναι εφικτό.

 

  • Μην κάνετε πειράματα

Καλό είναι να μην αυτοσχεδιάζετε φτιάχνοντας το δικό σας σαμπουάν ή άλλα μείγματα. Οι σπιτικές συνταγές με αιθέρια έλαια μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, πολλές φορές είναι αλλεργιογόνα και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής. Είναι καλύτερο να εμπιστευτείτε το κατάλληλο προϊόν που θα σας προτείνει ο κομμωτής σας. Η τακτική θεραπεία στο κομμωτήριο ή στο σπίτι με ειδικά serums και μάσκες βοηθά σημαντικά στο να καταπολεμήσετε το πρόβλημα!

γυναικεία ξηροδερμία
Αν το πρόβλημα είναι σοβαρό και επίμονο, αναζήτησε τη λύση σε μια εξειδικευμένη αγωγή που θα σου προτείνει ο δερματολόγος σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις συχνά έχουμε να κάνουμε με άλλες δερματοπάθειες όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση ή έκζεμα. Τότε θα χρειαστεί η ανάλογη θεραπεία μια και τα σαμπουάν δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική λύση.

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *