Κουλουράκια Σμυρνέικα Πασχαλινά

Το My-City.gr σας παρουσιάζει συνταγή για Κουλουράκια Σμυρνέικα Πασχαλινά

Υλικά

  • 250 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γραμ. βούτυρο γάλακτος μαλακό
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γραμ. λικέρ μαστίχα
  • ξύσμα και χυμό (60 γραμ) από 1 μέτριο πορτοκάλι ακέρωτο
  • 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γλ κοφτό μπέικιν
  • 720 γραμ. (περίπου) αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ
Για το διάλυμα αυγού
  • 1 κρόκο
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ νερό

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά για τα πασχαλινά Σμυρνέικα κουλουράκια πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον καδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ για 8-10 λεπτά, να αφρατέψει πολύ το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη. 

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το λικέρ μαστίχα. Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και ανακατεύουμε το μείγμα. Ενεργοποιείται η σόδα και αφρίζει. Το ρίχνουμε στον κάδο. Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι. 

Προσοχή από την ώρα που θα μπει το αλεύρι δεν θέλουν πολύ ζύμωμα γιατί μετά σκληραίνουν τα κουλουράκια. 

Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη απαλή και βουτυράτη. Αρκετά ελαστική για να πλάθεται εύκολα, χωρίς να ανοίγει και να σκάει στο πλάσιμο. 

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 15 λεπτά. 

Στρώνουμε τρεις λαμαρίνες ρηχές με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα. 

Επειδή θα ψήσουμε πολλά ταψιά ταυτόχρονα, πρέπει να ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν όλα τα κουλουράκια ομοιόμορφα και να γυρίζουμε τα μέσα έξω τις λαμαρίνες για τον ίδιο λόγο. 

Κόβουμε κομματάκια ζύμης από 25 έως 30 γραμμάρια. 

Πλάθουμε φυτίλια 20-25 εκατοστών. Διπλώνουμε το καθένα τρεις φορές και τσιμπάμε τις άκρες να φαίνεται το παραδοσιακό σχήμα του σμυρνέικου (δείτε φωτό), σαν βαρκούλες. Τα αραδιάζουμε αραιά μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν αρκετά. 

Χτυπάμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού, με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλα τα κουλουράκια με το διάλυμα για να γυαλίζουν στο ψήσιμο. 

Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν και να στεγνώσουν καλά μέχρι μέσα. Τα αφήνουμε να σταθούν 5 λεπτά στο ταψί και μετά τα βγάζουμε σε σχάρα να στεγνώσουν τελείως. 

Τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για να παραμείνουν τραγανά μέχρι και το τελευταίο. 

Τα Σμυρνέικα κουλουράκια τα έχω δοκιμάσει και με γάλα αντί για το χυμό, αλλά τα προτιμώ με το χυμό. Έχω την αίσθηση ότι το γάλα τα κάνει πιο μαλακά. 

«Βάλτε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία και φτιάξετε τα Κουλουράκια Πασχαλινά Σμυρνέικα μαζί τους.Έτσι θα συνδέσουν τις μυρωδιές και τους ήχους με την παράδοση του Πάσχα και θα δημιουργήσουν ανεξίτηλες μνήμες που θα κουβαλούν μαζί τους μια ολόκληρη ζωή. 

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, αυτή η μυρωδιά θα μυρίζει σπίτι και μαμά και το παιδί σας πάντα θα συνδέει τα αρώματα, τους ήχους και τις γεύσεις αυτές, μαζί σας. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας και τις αναμνήσεις σας. Σκεφτείτε το γλυκό συναίσθημα που νιώθετε όταν απλά θυμόσαστε αυτές τις σκηνές από όταν ήσασταν παιδιά.

Καλό Πάσχα»

Πηγἠ: argiro.gr

Please follow and like us: