Καλοκαιρινή πίτα με βλήτα

To My-City.gr σας παρουσιάζει Καλοκαιρινή πίτα με βλήτα

Υλικά

  • 2 χοντρά χωριάτικα φύλλα (ή 1 πακέτο έτοιμο φύλλο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 4 κολοκύθια (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 2 καρότα (τριμμένα σε χοντρό τρίφτη)
  • 1/2 κιλό βλήτα βρασμένα
  • 2 αυγά
  • 200 γραμ. γραβιέρα Πάρου
  • 300 γραμ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 400 γραμ. νησιώτικη χλωρή μανούρα (παριανό τυρί
  • προτού γίνει αλμυρό και σκληρό) ή μαλακή ανάλατη φέτα
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι και τρίβουμε τα κολοκύθια και τα καρότα σε χοντρό τρίφτη. Στραγγίζουμε πολύ καλά τα βρασμένα βλήτα και τα ψιλοκόβουμε για την πίτα με βλήτα.Ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ λάδι από το συνολικό, σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί, χωρίς να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα και τα ψιλοκομμένα βλήτα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους.Αλατίζουμε για να βγάλουν τα υγρά τους πιο γρήγορα.

Αφού στεγνώσουν καλά τα λαχανικά της γέμισης, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη γραβιέρα, την ξινομυζήθρα Πάρου και τη χλωρή μανούρα.

Χτυπάμε τα αυγά σε μπολ και τα ρίχνουμε στη γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Σε ταψί 40 εκ. μακρόστενο σκεύος στρώνουμε το ένα χοντρό χωριάτικο φύλλο ή τρία έτοιμα φύλλα εμπορίου, φροντίζοντας να καλύπτει τα πλαϊνά τοιχώματα.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουμε τα υλικά με κουτάλι.

Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα εμπορίου λαδώστε τα ενδιάμεσα με λίγες σταγόνες λαδιού.Σκεπάζουμε την πίτα με το δεύτερο φύλλο (ή με τα υπόλοιπα τρία φύλλα εμπορίου) και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα.

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφουμε λίγο λάδι με πινέλο.Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 ºC, για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει η καλοκαιρινή πίτα πάνω και κάτω.

Πηγή: argiro.gr

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *