Είστε έτοιμοι για ένα πιο υγιεινό πικνίκ;

Το My-City.gr προτείνει ένα πικνίκ που θα σας μείνει αξέχαστο!

Μια και μπήκε ο Μάιος και πιθανόν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τα μπάνια ή τις εκδρομές στα βουνά και στα πάρκα, σκέφτηκα να σας δώσω κάποιες ιδέες για το πώς θα ετοιμάσετε ένα από τα πιο υγιεινά πικνίκ! Σίγουρα το να εκμεταλλευόμαστε τον ελεύθερο χρόνο μας για να κάνουμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας πηγαίνοντας στο πάρκο, στη θάλασσα ή στο βουνό για ένα πικνίκ, είναι κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Δεν είναι μόνο η δραστηριότητα που θα κάνουμε και τα φαγητά που θα φάμε αλλά και το γεγονός ότι θα είμαστε κοντά στη φύση, θα αδειάσουμε το μυαλό μας, θα γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και εν τέλει θα φτιάξουμε και την ψυχολογία μας!

Τα 3 πιο σημαντικά πράγματα που σίγουρα πρέπει να κάνετε για να ετοιμάσετε ένα υγιεινό πικνίκ είναι τα παρακάτω:

  1. Φροντίστε τα φαγητά που θα ετοιμάσετε να περιέχουν πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, να είναι χαμηλά σε λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι, και φυσικά να πάρετε μαζί σας σνακ λαχανικών και φρούτων.
  2. Φυσικά μην ξεχάσετε το νερό! Είναι απαραίτητο για να διατηρηθείτε ενυδατωμένοι. Μάλιστα μπορείτε να δώσετε στο νερό σας πολλές διαφορετικές γεύσεις, προσθέτοντας φράουλες, αγγούρι, μούρα, χυμό πορτοκάλι-λεμόνι ή φύλλα μέντας και δυόσμου.
  3. Φροντίστε το γλυκό που θα πάρετε μαζί σας να είναι μια όσο γίνεται υγιεινή επιλογή, όπως τα τρουφάκια με χουρμάδες χωρίς ζάχαρη ή με αβοκάντο και καρύδα.

Είτε καταλήξετε στο βουνό είτε στη θάλασσα, λοιπόν, θα πρέπει να έχετε έξυπνα, γρήγορα και υγιεινά σνακ και φαγητά μαζί σας. Πάμε να δούμε κάποιες προτάσεις παρακάτω;

Wrap ολικής με κοτόπουλο

Ένα γεύμα πολύ χορταστικό, πλούσιο σε πρωτεΐνη και σε πολλά μεταλλικά στοιχεία, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Περιέχει μόλις 226 θερμίδες ανά μερίδα (συνταγή: 8 μερίδες) και θα το ετοιμάσετε σε χρόνο dt! Νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο για το πικνίκ σας!

Wrap ολικής με κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπρουσκέτες με γουακαμόλε ή με μανιτάρια και τρούφα και τσιπς αβοκάντο ή γλυκοπατάτας.

Σε περίπτωση που δεν έχετε δοκιμάσει γουακαμόλε, τώρα είναι η ευκαιρία! Για το αβοκάντο σας έχω ξαναμιλήσει εδώ και το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες, και μεταλλικά στοιχεία, και είναι μια τροφή που αξίζει να έχετε στη διατροφή σας, μια και φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη προς τον οργανισμό. Μην σας τρομάζουν λοιπόν οι παραπάνω θερμίδες του (197 kcal / ανά 100 γρ.), απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε ακόμα και με αυτό!

Και οι μπρουσκέτες με μανιτάρια βέβαια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, ριβοφλαβίνης, σιδήρου και φωσφόρου. Αν αποφασίσετε να φτιάξετε μπρουσκέτες, τότε κάντε μία υγιεινή επιλογή και επιλέξτε ένα γεύμα που θα είναι θρεπτικό για τον οργανισμό σας.

Αν θέλετε να έχετε και τσιπς μαζί σας, φυσικά προτιμήστε τις πιο υγιεινές λύσεις, όπως είναι τα τσιπς αβοκάντου και γλυκοπατάτας.

Μπρουσκέτες με γουακαμόλε από τον Άκη Πετρετζίκη
Μπρουσκέτες με μανιτάρια και τρούφα από τον Άκη Πετρετζίκη
Τσιπς αβοκάντου από τον Άκη Πετρετζίκη
Τσιπς γλυκοπατάτας από τον Άκη Πετρετζίκη

Πίτσα με πέστο ρόκας και τυρί τόφου ή με κινόα, φινόκιο και καρότο.

Φυσικά και μία πίτσα είναι μία λύση που αρκετοί την προτιμούν και την θέλουν όταν πάνε για πικνικ. Εγώ σας ετοίμασα δύο πεντανόστιμες συνταγές που είναι και οι δύο υγιεινές και πολύ διαφορετικές από τις συνηθισμένες γεύσεις. Θα σας χορτάσουν και θα σας γεμίσουν με θρεπτικά συστατικά χωρίς όμως πολλές παραπάνω θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και σάκχαρα που έχουν οι περισσότερες πίτσες!

Πίτσα με πέστο ρόκας και τυρί τόφου από τον Άκη Πετρετζίκη
Πίτσα κινόα με φινόκιο και καρότο από τον Άκη Πετρετζίκη

Φαλάφελ με παντζάρι ή με γλυκοπατάτα και κράνμπερις.

Άλλη επιλογή νόστιμη, εύκολη και ιδανική για πικνίκ είναι τα φαλάφελ, για τα οποία σας έχω ετοιμάσει αμέτρητες συνταγές στο παρελθόν και τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με τα τσιπς γλυκοπατάτας ή αβοκάντου. Τα φαλάφελ έχουν ως βάση τα ρεβίθια και αποτελούν ένα ιδανικό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, ειδικά για όσους αποφεύγουν το κρέας ή απλά προσπαθούν να καταναλώνουν όσπρια στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους.

Φαλάφελ με παντζάρι από τον Άκη Πετρετζίκη
Φαλάφελ με γλυκοπατάτα και κράνμπερις από τον Άκη Πετρετζίκη

Ψητά σπαράγγια με  σκόρδο και φέτα

Τα σπαράγγια είναι μια εύκολη, γρήγορη και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική λύση, πόσο μάλλον τώρα που είναι η εποχή τους. Να θυμάστε ότι είναι και αυτά πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, φυλλικό οξύ και πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Μπορείτε μάλιστα να τα δοκιμάσετε σε συνδυασμό με αβοκαντέζα ή με χούμους με καρότο. Πιστέψτε με, και αυτός είναι ένας συνδυασμός θα σας ξετρελάνει, ενώ θα σας προσφέρει και ένα πλήρες γεύμα!

Ψητά σπαράγγια με σκόρδο από τον Άκη Πετρετζίκη
Αβοκαντέζα από τον Άκη Πετρετζίκη
Χούμους με καρότα από τον Άκη Πετρετζίκη

Όλες οι παραπάνω επιλογές είναι ιδανικές για να μεταφερθούν σε δοχεία αποθήκευσης και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να τις απολαύσετε κοντά στη φύση. Δοκιμάστε τες και περιμένω να μου στείλετε φωτογραφίες από τα δικά σας υγιεινά πικνίκ!

Άκης Πετρετζίκης

Το άρθρο γράφεται με τη συνεργασία/επιμέλεια της Διατροφολόγου του Kitchen Lab,  Άννας Μαρίας Βολανάκη,  MSc, BDA, SENr.

Please follow and like us:

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *