To My-City.gr σας παρουσιάζει Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο (Gingerbread house)

Υλικά

Για τα μπισκότα

  • 675 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 75 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 75 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 150 γραμ. μέλι
  • 2 κ.γλ κοφτά τζίντζερ (σε σκόνη)
  • 1 κ.γλ κοφτό γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • 3 κ.γλ κανέλα
  • 1½ κ.γλ baking powder
  • 3 βανίλιες
  • 1 κ.γλ κοφτό αλάτι

Για το γλάσο

  • 4 ασπράδια
  • 800 γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 κ.σ χυμό λεμόνι
Για την διακόσμηση
  • Διαφορά ζαχαρωτά (marshmallows-πουράκια-καραμέλες-Χριστουγεννιάτικα γλυφιτζουράκια κτλ)

Εκτέλεση

Για τα μπισκότα

Για το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο (Gingerbread house), πρώτα φτιάχνουμε το πατρόν. Μετράμε και κόβουμε σε χαρτί τα κομμάτια για το σπιτάκι στις παρακάτω διαστάσεις και όπως φαίνονται στη φωτογραφία.

Μπροστινός τοίχος: 10,5 εκ. ύψος + 17 εκ. η διαγώνιος για την σκεπή x 16 εκ. πλάτος (2 φορές)
Πλαϊνός τοίχος: 21 εκ. πλάτος x 10,5 εκ. ύψος (2 φορές)
Σκεπή: 2 εκ. πλάτος x 20 εκ. ύψος (2 φορές)
σπιτακι Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο gingerbread house πατρον

Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το baking powder, τις βανίλιες και την κανέλα. Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπάμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε το μέλι.

Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο μίξερ και τα χτυπάμε όλα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι. Μόλις γίνει ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας. Το χωρίζουμε σε 3-4 ίσα μέρη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.

Bγάζουμε από το ψυγείο μόνο το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και το μαλακώνουμε λίγο με κυκλικές κινήσεις. Το ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας, σε σχετικά λεπτό πάχος. Kόβουμε με τα πατρόν και ένα μυτερό μαχαιράκι τα σχήματα μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, για 10-15  λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για το γλάσο του gingerbread house (royal icing)

Tοποθετούμε στο μίξερ τη μισή ποσότητα  ασπραδιού (ανάλογα με την δοσολογία που έχουμε) και το χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να κάνει απαλές κορυφές. Έπειτα, ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη, το λεμόνι και χτυπάμε. Μόλις γίνει σαν ψίχουλα ζυμαριού, ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα ασπραδιού. Xτυπάμε για λίγο, μέχρι να γίνει μια σχετικά σφιχτή μαρέγκα.

Aν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε ένα μέρος από το λευκό royal icing σε μικρότερα μπολ και να τα χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής. Γεμίζουμε μια η περισσότερες σακούλες ζαχαροπλαστικής με ότι μύτες κορνέ και σχέδια εμείς επιθυμούμε.

Για να στήσετε το Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο με το royal icing

Tοποθετούμε σε μια βάση τον ένα μπροστινό τοίχο, έχοντας βάλει με το κορνέ λίγο γλάσο στο κάτω μέρος του τοίχου αλλά και επάνω στην βάση στο σημείο ακριβώς που θα τον τοποθετήσουμε. Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο και βάζουμε στη βάση, αλλά και στις δύο πλαϊνές μεριές γλάσο. Κολλάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η μία πλευρά του πλαϊνού τοίχου, να ενώνεται με την άκρη της μέσα πλευράς του μπροστινού τοίχου.

Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο συνταγη gingerbread house
 
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους τοίχους, έτσι ώστε να είναι όλοι οι τοίχοι κολλημένοι μεταξύ τους.

Όταν σταθεροποιηθεί το σπιτάκι, και παγώσει το γλάσο μας, τοποθετούμε με το κορνέ γλάσο στην σκεπή ακριβώς στο σημείο που θα ενωθεί με το υπόλοιπο σπιτάκι και κολλάμε.

Συμβουλή: Το πιο πιθανό είναι να χρειαστεί να κρατήσουμε προσεκτικά την σκεπή επάνω στο σπίτι έως ότου σκληρύνει το γλάσο.

gingerbread house σπιτακι Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο ζύμη

Extra Tips για το μπισκοτόσπιτο

Aν θέλουμε να στολίσουμε το μπροστινό τοίχο βάζοντας πόρτα παράθυρα κλπ, καλό θα ήταν να τον διακοσμήσουμε πριν ξεκινήσουμε να στήνουμε το σπιτάκι μας. Μόλις παγώσει το γλάσο τότε να ξεκινήσουμε να στήνουμε.

Τα πατρόν μπορούμε να τα φτιάξουμε είτε σε κάποιο φύλλο χαρτί Α4 σκέτο η πλαστικοποιημένο, είτε σε χαρτόνι. Προσέχουμε να μη λερωθεί με μολύβι ή στυλό, η πλευρά που θα ακουμπήσει στο ζυμάρι μας (η οποία πρέπει πάντοτε να είναι καθαρή).

Για να φαίνεται το σπιτάκι ακόμη πιο Χριστουγεννιάτικο, μπορούμε να κάνουμε έξτρα royal icing και να το απλώσουμε με απαλές κινήσεις γύρω από το σπιτάκι για να φαίνεται σαν χιόνι.

Με τα σοκολατένια πουράκια μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο διάδρομο έξω από το σπίτι ή να σχηματίσουμε μια στιβάδα από ξυλαράκια.\

Πηγή: argiro.gr

 
 
 
Please follow and like us: