Το My-City.gr σας παρουσιάζει Τάρτα Μελάσας

Σε αυτή την παλιά »τάρτα της μαμάς», είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή, ιδιαίτερα όμως σε μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα.Την σερβίρουμε με άφθονη σαντιγύ ή έτοιμη κρέμα.

Υλικά

  • 250 γρ. ζύμη για τάρτες
  • 275 γρ. γκόλντεν σίροπ
  • 175 γρ. φρέσκα ψίχουλα
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη.*

Την ανοίγουμε σε φύλλο και στρώνουμε βαθιά φόρμα για τάρτες 20 εκ.Κόβουμε τα περισσεύματα ζύμης.Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γκόλντεν σίροπ ώσπου να γίνει ρευστό,αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε τα ψίχουλα,το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα στη βάση της τάρτας.

Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 30 με 35 λεπτά,ώσπου η ζύμη να γίνει τραγανή και η γέμιση να χρυσίσει.Την σερβίρουμε ζεστή ή κρύα,αφού την ραντίσουμε με λίγο γκόλντεν σίροπ επιπλέον.

*Ζύμη για Τάρτες

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μία πρέζα αλάτι
  • 100 γρ. λίπος,όπως ίσες ποσότητες βουτύρου και λευκού φυτικού λίπους
  • 1 κρόκο
  • 2  με 3 κουταλιές παγωμένο νερό

 

Εκτέλεση

Σε μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι.Κόβουμε το λίπος σε μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στο αλεύρι.Με τα ακροδάχτυλα τρίβουμε το λίπος με το αλεύρι πολύ απαλά και  ομοιόμορφα,ώσπου να γίνει ψιχουλιαστό μίγμα.

Προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε με το μαχαίρι για γλάσο, ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Προσθέτουμε αρκετό κρύο νερό για να γίνει συμπαγής ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε απαλά με τα δάκτυλα.Την βάζουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο προτού την χρησιμοποιήσουμε.