Υλικά

  • 250 γραμ. ζάχαρη
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 30 γραμ. βούτυρο φρέσκο
  • 80 γραμ. νερό ή χυμό πορτοκαλιού
  • 10 γραμ. λικέρ φρούτου ή κονιάκ
  • 2 δάκρυα μαστίχα Χίου χτυπημένα σε σκόνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • λίγο σπορέλαιο για άλειμμα ταψιού (καλαμποκέλαιο)

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό ή το χυμό πορτοκαλιού (ή άλλου φρούτου ανάλογα με τη γεύση και το χρώμα που θέλουμε να πάρουν οι καραμέλες) και το χυμό λεμονιού. Τ’ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμισθεί το νερό και το μείγμα μας αποκτήσει σκούρο ξανθό χρώμα.Ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να δώσουμε στις καραμέλες ,στη διάρκεια που βράζουμε το νερό με τα άλλα υλικά προσθέτουμε τη μαστίχα Χίου ή την κανέλα.Κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά,ρίχνουμε το κονιάκ,ή άλλο ποτό της προτίμησής μας,συμπληρώνουμε το βούτυρο και τα αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό.Στη συνέχεια αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε αντικολλητικό ταψί που ήδη έχουμε λαδώσει.Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά και πήξει ,το κόβουμε χρησιμοποιώντας λαδωμένα κουτάλια.Παίρνουμε μικρά κομμάτια καραμέλας,τα οποία,αφού κρυώσουν λίγο,πλάθουμε καραμέλες στο μέγεθος και τη μορφή που θέλουμε.Όταν οι καραμέλες κρυώσουν καλά,μπορούμε να τις τυλίξουμε με μεμβράνη και να τις διατηρήσουμε σε μέρος χωρίς υγρασία.